Raluca Nagy este nominalizarea României la Premiul UE pentru Literatură

La invitaţia Institutului Cultural Român, organizatorul etapei naţionale a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2022, panoramând producţia de proză din ultimele 18 luni, juriul românesc a decis candidatul național la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (European Union Prize for Literature / EUPL): Raluca Nagy cu romanul Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021).


Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) pune în lumină autoare şi autori de ficţiune în curs de afirmare din Uniunea Europeană şi din afara ei. Implicând cele 41 de ţări participante la programul Creative Europe al Uniunii Europene, Premiul celebrează 41 de noi talente literare remarcabile de-a lungul unui ciclu de trei ani. Scoţând în evidenţă creativitatea şi resursele vaste şi diverse ale literaturii contemporane europene în domeniul ficţiunii, EUPL îşi propune să promoveze circulaţia literaturii în Europa şi să încurajeze un interes sporit pentru operele literare extra-naţionale. 14 scriitoare şi scriitori din 14 ţări iau parte la ediţia 2022.

EUPL este organizat de un Consorţiu de asociaţii care cuprinde Federaţia Editorilor Europeni (FEP) şi Federaţia Difuzorilor de Carte Europeni şi Internaţionali (EIBF), cu sprijinul Comisiei Europene.

Motivaţia juriului responsabil cu nominalizarea unui scriitor român compus din Ruxandra Cesereanu, Bogdan Creţu şi Radu Vancu, a fost exprimată în felul următor: La fel de remarcabil sub raport literar ca şi celelalte patru romane nominalizate (fiecare dintre ele excelente), Teo de la 16 la 18 ar putea interesa şi convinge juriul final prin faptul că este un adevărat tur de forţă din cel puţin două perspective. Mai întâi, cartea Ralucăi Nagy impresionează tematic, povestind lupta unei tinere femei cu propriul cancer, iar felul în care o face este o ultimă dovadă că literatura este salvare, în cel mai literal şi mai nemetaforic sens cu putinţă. În al doilea rând, romanul Ralucăi Nagy documentează această luptă printr-un imens joc stilistic, amestecând stiluri, limbi şi chiar alfabete, traversând geografii culturale occidentale şi (extrem-) orientale, punând la lucru o cantitate incredibilă de cunoştinţe, intra- şi extraliterare. Arcul electric al cărţii este generat de tensiunea dintre aceşti doi poli: posibila tragedie care se desfăşoară sub ochii noştri şi ludicul stilistic cu care ea este povestită. Literatura este ludică – dar ne poate salva: aceasta este lecţia esenţială pe care ne-o aminteşte romanul Ralucăi Nagy. Şi avem atâta nevoie de astfel de cărţi!

Raluca Nagy (n. 1979) a făcut studii de antropologie şi sociologie la Bucureşti, Rabat şi Bruxelles. A contribuit cu proze scurte la volumele colective Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2016), Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă (Editura Paralela 45, 2019) şi Izolare (Editura Nemira, 2020). A publicat povestiri în revista Iocan (2016, 2019), Revista de Povestiri (2017, 2018) şi LiterNautica (2020). Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), primul său roman, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde” şi Observator cultural şi a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambery, Franţa. Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021) este cel de-al doilea roman al său.

Ediţia 2022 este una specială pentru EUPL, aducând o schimbare în organizarea Premiului: în locul premierii unui laureat din fiecare ţară participantă, un juriu cu şapte membri europeni va premia, pentru prima oară, un câştigător unic al ediţiei, atribuind totodată cinci menţiuni speciale.

Numele celor 14 nominalizaţi din acest an

 • Austria: Peter Karoshi, Zu den Elefanten (Elefanţii), Editura: Leykam Verlag
 • Bosnia şi Herţegovina: Slađana Nina Perković, U Jarku (In the ditch), Editura: Imprimatur
 • Belgia: Gaea Schoeters, Trofee (Trofeul), Editura: Uitgeverij Querido
 • Georgia: Iva Pezuaşvili, Un tobogan de gunoi, Editura: Intellect
 • Grecia: Takis Kampylis, Simptome generale, Editura: Kastaniotis
 • Irlanda: Tadhg Mac Dhonnagain, Madame Lazare, Editura: Futa Fata
 • Italia: Daniele Mencarelli, Sempre tornare (A reveni mereu), Editura: Mondadori
 • Lituania: Tomas Vaiseta, Ch., Editura: Baltos lankos
 • Macedonia de Nord: Vladimir Iankovski, Dorinţe ascunse, călătorii neobosite, Editura: Antologia
 • Norvegia: Kjersti Anfinnsen, Řyeblikk for evigheten (Momente pentru eternitate), Editura: Kolon forlag
 • România: Raluca Nagy, Teo de la 16 la 18, Editura: Nemira
 • Slovacia: Richard Pupala, Ženy aj muži, zvieratá (Femei şi bărbaţi, animale), Editura: Lindeni
 • Spania: Jacobo Bergareche, Los días perfectos (Zile perfecte), Editura: Libros del Asteroide
 • Ucraine: Eugenia Kuzneţova, Întreab-o pe Mîecika, Editura: Bătrânul Leu

Câştigătorul EUPL 2022 va fi anunţat pe 21 aprilie, la ceremonia de deschidere de la Târgul de Carte de la Paris. Toţi autorii nominalizaţi vor fi promovaţi continuu pe o scenă europeană, spre a ajunge la un public mai larg, internaţional, precum şi pentru a intra în conexiune cu cititori din afara graniţelor lor lingvistice şi naţionale.

Foto: Leah Kelley

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.