Frank-Walter Steinmeier reales președinte al Germaniei

În sesiunea parlamentară federală din 13 februarie fostul membru al Partidului Social-Democrat (SPD) a fost reales președinte al Germaniei pentru un al doilea mandat. Cu 1045 de voturi din cele 1437 exprimate în Convenția Federală, acesta va ocupa funcția până în 2027, timp în care a promis că se va dedica vindecării efectelor negative ale coronavirusului și facțiunilor anti-democratice.


Steinmeier aparține aripii de dreapta a SPD și a fost ales președinte al Germaniei pentru prima oară în februarie 2017, cu 74% dintre voturile exprimate în Convenția Federală. În urma alegerilor din 13 februarie 2022, a fost reales pentru un al doilea și ultim mandat cu 71% din voturi, adică 1045 de voturi. Contracandidații săi s-au aflat la mare distanță, locul secund (Otte, fost membru CDU, susținut de AfD) a obținut doar 140 de voturi. La scurt timp după anunțul alegerilor parlamentare speciale de duminică, Steinmeier a promis că va vindeca rănile lăsate de coronavirus și va lupta cu dușmanii democrației. Acesta a mai ocupat următoarele funcții la nivel ministerial:

  • în 2005, ocupă funcția de Ministru de Externe în primul guvern de mare coaliție al Angelei Merkel;
  • din 2007 a deținut și funcția de vicecancelar;
  • în 2008, ocupă pentru scurt timp președinția interimară a SPD, fiind candidatul partidului la funcția de cancelar în alegerile federale din 2009, pierdute de social-democrați;
  • în 2013 a devenit din nou ministru al afacerilor externe în cea de-a doua mare coaliție a lui Merkel

Rol decisiv în formarea Guvernului după alegerile din 2017

Steinmeier a jucat un rol important în formarea guvernului federal în ultimul cabinet condus de Angela Merkel, pentru care negocierile au durat aproape 6 luni. Acest lucru s-a datorat și în parte implicării președintelui. Conform legilor în vigoare, dacă Bundestagul nu reușește să aleagă un cancelar în 14 zile de la vot, președintele poate numi persoana cu cele mai multe voturi pentru a conduce un guvern minoritar, sau dizolva parlamentul și convoca noi alegeri.

Pentru că acest tip de criză politică nu a fost experimentată niciodată în Germania democratică, Steinmeier s-a implicat mai mult decât orice politician în acestă funcție a făcut-o. Astfel, acesta a declarat că nu preferă dizolvarea Bundestag-ului și a reușit să-l convingă pe liderul SPD, Martin Schulz, să aibă discuții cu Angela Merkel pentru o mare coaliție CDU-CSU-SPD, care a fost formalizată în parlamentul federal pe 14 martie 2018.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.