Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită la TVR

În fiecare an, la 24 ianuarie este sărbătorită în întreaga ţară Ziua Unirii Principatelor Române. În anul în care se împlinesc 163 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), Televiziunea Română se alătură celebrării cu transmisiuni în direct, programe şi ediţii speciale pe toate posturile sale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova.


La TVR 1, „Cu capu-n zori”, emisiunea matinală de la ora 8:00, reflectă evenimentul major în istoria ţării noastre, care a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român, cu interviuri de la casa boierului Bosianu, unde domnitorul Cuza a fost ascuns câteva zile. Vor fi alături de gazdele emisiunii – Anca Mazilu şi Bogdan Stănescu – Maria Buză şi Irina Margareta Nistor.

De la ora 11:00, într-o ediţie specială „Ceremonie dedicată sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Romane”, puteţi urmări o transmisiune în direct de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol. La ceremonie vor participa reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, Senatului şi Camerei Deputaţilor (simultan cu TVR Internaţional şi TVR Moldova).

De la ora 12:40, telespectatorii TVR 1 pot revedea o ediţie speciala dedicată zilei de 24 ianuarie a emisiunii „Omul şi timpul”. Dezbaterea moderată de Rafael Udrişte îi are invitaţi pe conf. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi pe George Damian, jurnalist şi istoric. În zi de sărbătoare, vor discuta despre contextul diplomatic european care a favorizat Unirea Principatelor, precum şi rolul Franţei şi al lui Napoleon al III-lea în realizarea Unirii din 1859.

Documentarul „Alexandru Ioan Cuza”, semnat de regizorul Laurenţiu Rusescu, este programat de la ora 13:20. Fără Unirea lui Cuza nu ar fi existat România.

Şi, desigur, fără Unirea lui Cuza, regii de după el nu ar fi avut ce întregi şi desăvârşi. Cuza a făcut să se audă numele României în lume pentru că el a numit aşa ţara noastră!

Ioan T. Morar

Luni, 24 ianuarie, de la ora 8:00, la TVR 2 sunteţi invitaţi să revedeţi o ediţie specială „Mic dejun cu un campion”. Invitatul Danielei Zeca Buzura este academicianul Ioan Aurel Pop, istoric, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi preşedintele Academiei Române.

La TVR 3, în zi de sărbătoare dedicată Unirii Principatelor Române, sunteţi invitaţi să urmăriţi, de la ora 10:00, „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, o întâlnire inedită cu arta plastică, muzica şi literatura din acea perioadă, precum şi cu lucrări închinate domnitorului Al.I.Cuza, familiei sale şi unioniştilor.

De la ora 11:00, sub genericul „România s-a născut la Iaşi” va fi difuzată o ediţie specială dedicată Micii Uniri, transmisiune în direct din studioul TVR Iaşi şi de la Muzeul Unirii din Iaşi. De la ora 16:00, sub genericul ,,Vrerea Naţiei Române”, puteţi urmări o ediţie specială a emisiunii „Prim Plan Obiectiv”, din studioul TVR Iaşi.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.