Erupția vulcanică din Tonga, vizibilă din spațiu

Erupția vulcanică din Tonga a avut un impact puternic nu doar asupra mediului ci și asupra oamenilor. Evenimentul de o magnitudine care se petrece o dată la deceniu, a înregistrat, în doar 30 de minute, un nor al erupției ce imens.


Aceasta este una dintre cele mai impresionante erupții hidromagmatice pe care le-am văzut din zona Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Explozia cuprinde fragmente de rocă bazaltică și abur, iar norul de cenușă a ajuns la peste 10 km cubi în stratosferă, din care ar putea cade între 150 și 300 mm de ploaie acidă peste Tonga.

Dezastrul natural s-a petrecut în jurul orei 17:30, ora locală, pe 15 ianuarie 2022. Valurile de tsunami au fost înregistrate pe coasta de est a Australiei și alte valuri de mărimi considerabile pe coasta de vest a SUA. Puterea exploziei vulcanice s-a auzit în Wellington, Noua Zeelandă, la aproximativ 1.300 de mile distanță.

Erupția Hunga Ha’apai a fost de 7 ori mai puternică decât erupția din 20 decembrie 2021. Imaginile din satelit au arătat impactul enorm. Liniile de electricitate și telecomunicații sunt în prezent oprite, întregul regat din Pacificul de Sud este efectiv „offline”, deconectată complet față de restul planetei.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.