Editura Casa Radio prezintă, de Ziua Culturii Naționale, 4 albume muzicale realizate în parteneriat cu Radio România Muzical

La data de 15 Ianuarie, România celebrează Ziua Culturii Naţionale. Este ocazia cu care societatea românească încearcă să regăsească şi să pună într-o lumină mai puternică valorile culturale naţionale autentice. Pentru Editura Casa Radio, 15 Ianuarie este încă o ocazie de a reafirma frumuseţea valorilor culturale româneşti şi capacitatea lor de a întări „imunitatea” societăţii şi de a oferi perspectiva unui viitor sănătos pentru următoarele generaţii.


Aceste atribute ale culturii sunt valorizate la Editura Casa Radio în produsele editoriale şi sunt reflectate, poate mai puternic de această dată, în patru albume muzicale apărute la finalul lui 2021 şi realizate în parteneriat cu postul Radio România Muzical. Patru albume ce înmănunchează importante repere muzicale naţionale – în frunte cu George Enescu, dar şi universale, prezentate publicului de tineri artişti români, la o altitudine calitativă deosebit de înaltă.

Prin cele patru albume, Editura Casa Radio subliniază – cu ocazia Zilei Culturii Naţionale – miraculoasa forţă a expresiei artistice de a transfigura fiinţa umană şi reafirmă astfel cuvintele inspirate ale dirijorului Cristian Măcelaru: Muzica a fost şi va rămâne modul cel mai direct prin care comunicăm esenţa sentimentelor noastre.

„Răzvan Stoica, Andreea Stoica, Kamerata Stradivarius – Lost in Translations”

Acesta va fi lansat la postul Radio România Muzical, în emisiunea Music box, la data de 10 ianuarie, la ora 19, şi difuzat în reluare în 15 ianuarie, la aceeaşi oră.

Albumul prezintă lucrări binecunoscute publicului, ce reuşesc să depăşească graniţa, uneori restrictivă, a muzicii clasice şi să adauge virtuozitatea interpretării originale unor partituri din repertoriul universal şi românesc, altfel mai rar întâlnite împreună: de la Ciprian Porumbescu, la George Enescu şi Bela BartĂłk, până la Astor Piazzolla.

Într-un playlist eclectic dar bine temperat, violonistul Răzvan Stoica şi pianista Andreea Stoica, alături de ansamblul „Kamerata Stradivarius”, înfiinţat în anul 2010, readuc în scenă sunetul viorii din secolul al XVIII-lea, purtând numele lui Antonius Stradivarius, o vioară pe care Răzvan Stoica a obţinut-o în 2009, la Concursul internaţional „Strad Prize” de la Salzburg. Răzvan Stoica, Andreea Stoica şi Kamerata Stradivarius au realizat turnee în peste 40 de ţări şi au cântat pe scene internaţionale celebre precum Concertgebouw (Amsterdam), Gewandhaus (Leipzig), Konzerthaus (Berlin), dar şi la Ateneul Român şi Sala de Concerte Radio (Bucureşti). Pasiunea şi generozitatea membrilor Kameratei Stradivarius le-au inspirat acestora mai multe proiecte, create în afara sălilor de concerte, în speranţa implicării în comunitate a artiştilor şi în special a muzicienilor, ca o contribuţie la o lume mai frumoasă şi mai bună.

„Cadmiel Boţac – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu”

Albumul va fi prezentat publicului la data de 13 ianuarie la Sala Radio, cu ocazia recitalului susţinut de pianistul Cadmiel Boţac împreună cu violoncelistul Cornelius Zirbo, un eveniment organizat de Radio România Muzical în seria „Moştenitorii României muzicale”. La finalul recitalului, tânărul pianist, care la data de 16 ianuarie împlineşte 25 de ani, va oferi publicului şi o sesiune de autografe.

În prezent, student la Universitatea de Muzică şi Arte din Viena, Cadmiel Boţac reprezintă cu excelenţă viitorul artei pianistice româneşti, prin maturitatea deosebită, tehnica pianistică fără cusur, sensibilitatea şi originalitatea interpretărilor sale. Compact-discul este rezultatul a două distincţii acordate tânărului artist de Radio România Muzical. Premiul special primit în 2017, la „Transylvanian International Piano Competition” de la Braşov şi Bursa „Moştenitorii României muzicale”, câştigată în 2020. Acestea i-au oferit tânărului pianist şansa unei sesiuni de înregistrări speciale, realizate la Radio România, în Studioul de Concerte şi editarea acestui album de debut.

„Romanian Chamber Orchestra, Cristian Măcelaru. Schubert, Dvorak”

Albumul va fi prezentat la data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, la postul Radio România Muzical, în cadrul emisiunii matinale Allegro… de weekend.

Romanian Chamber Orchestra reuneşte artişti români, consacraţi pe plan internaţional, cu muzicieni care fac parte din Orchestra Română de Tineret şi care activează acum în cele mai importante orchestre din ţară, alături de care se află tinerii instrumentişti care studiază în instituţiile de învăţământ superior din ţară. Cristian Măcelaru – dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Koln şi Director Muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei – reprezintă, ca întotdeauna, garanţia unei interpretări memorabile şi ne conferă, de Ziua Culturii Naţionale, un plus de încredere şi consideraţie pentru noua generaţie de artişti români.

„Moştenitorii României muzicale”

Publicul meloman va avea ocazia de a asculta selecţiuni de pe acest album pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, la postul Radio România Muzical, în cadrul emisiunii matinale Allegro… de weekend.

Cel de-al doilea album din această serie conţine un dublu compact-disc, cu două recitaluri extraordinare susţinute pe scena Sălii Radio de tineri muzicieni deja afirmaţi la nivel internaţional: pe de-o parte, violonista Ioana Cristina Goicea şi pianistul Andrei Banciu (12 octombrie 2019), şi pe de altă parte, violoncelistul Valentin Răduţiu, împreună cu pianistul suedez Per Rundberg (4 martie 2020). Sunt înregistrări ce reflectă cu adevărat nivelul de excelenţă, confirmat prin includerea lor în Fonoteca de Aur Radio România.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.