Comisia Europeană răspunde solicitărilor de a enumera acțiunile de combatere a știrilor false la nivel european

La finalul lunii octombrie, pe fondul valului de știri false și a campaniei anti-vaccinuri desfășurată în România, membrii grupului Renew Europe au abordat Comisia Europeană solicitând acesteia informații cu privire la monitorizarea surselor și la eforturile de combatere a știrilor false la nivel european. Cabinetul condus de Ursula von der Leyen a răspuns acum acestei cerințe.


În răspunsul primit din partea Comisiei Europene, se menționează câteva dintre acțiunile întreprinse de instituția europeană pentru combaterea știrilor false și pentru a stabili dacă acestea reprezintă ingerințe străine în treburile interne ale Uniunii Europene. Astfel:

  • Serviciul European pentru Acțiuni Străine (European External Action Service – EEAS) monitorizează în permanență subiectele manipulative sau false și propune acțiuni acolo unde este nevoie.
  • De asemenea, European Digital Media Observatory este un proiect prin care Comisia Europeană, împreună cu universități și instituții de prestigiu verifică faptele prezentate în diferite știri și vin cu rectificări și cu prezentarea evenimentelor adevărate (fact-checking).

Există un real motiv de îngrijorare cu privire la pericolul reprezentat de știrile false și de campania anti-vaccinare. Numărul deceselor de Covid-19 este de ordinul zecilor de mii în România, iar multe dintre aceste vieți ar fi putut fi salvate. Nu susține nimeni că vaccinurile, fie cele care folosesc noile tehnologii cu ARN purtător, fie cele clasice, ar fi panaceul universal, însă dovezile arată foarte clar că aceste vaccinuri salvează vieți. Nu ne putem juca cu viețile oamenilor și sunt îngrozit de faptul că sunt politicieni care folosesc pandemia pentru a se ridica pe ei înșiși”, declară europarlamentarul Botoș, unul din semnatarii scrisorii inițiale.

Răspunsul Comisiei mai precizează uneltele on-line care sunt puse la dispoziția medicilor, a celor care luptă cu COVID-19, pentru a se informa atât cu privire la vaccinuri și efectele lor cât și cu privire la modalitățile de tratament care pot avea șanse de reușită. Această rețea permite schimbul de experiență între personalul medical de la nivelul întregii UE.

Foto: Etienne Ansotte

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.