Telescopul spațial James Webb lansat în orbită pe 25 decembrie

Telescopul spațial James Webb (Webb) a fost lansat pe o rachetă Ariane 5 în ziua de 25 decembrie, din portul spațial al Europei din Guyana Franceză. Acest dispozitiv este intenționat a fi următorul mare observator spațial care îi urmează lui Hubble. Conceput pentru a răspunde întrebărilor neelucidate despre Univers și pentru a face descoperiri inovatoare în toate domeniile astronomiei, Webb va vedea mai departe originile cosmosului, de la formarea stelelor și planetelor, până la nașterea primelor galaxii din Universul timpuriu.


Realizat în parteneriat internațional între NASA, ESA și CSA, ideea pentru Webb a început cu visul astronomilor de a observa nașterea primelor galaxii din Universul timpuriu, dar telescopul va fi capabil să facă mult mai mult decât sperase toată lumea. Webb va vedea mai departe originile cosmosului: de la primele galaxii ale Universului, la nașterea stelelor și planetelor, până la exoplanete cu potențial de viață și propriul nostru sistem solar.

De ziua de naștere a lui Isaac Newton, lansarea de la bordul rachetei Ariane 5 a fost un succes. La fel și separarea, centrul de operațiuni al misiunii Webb din Baltimore, SUA confirmând că Webb și-a desfășurat rețeaua solară și este în stare bună, catalogând lansarea drept un succes. În următoarele 30 de zile, acesta urmează să ajungă la al doilea punct ded destinație, Lagrange (L2), unde va studia Universul în infraroșu.

Lansarea Webb este o mare sărbătoare a colaborării internaționale care a făcut posibilă această misiune de generație următoare. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în proiectarea, construcția și lansarea acestui telescop ambițios, pentru că au făcut din această zi o realitate. Suntem aproape de a primi noua viziune a lui Webb asupra Universului și descoperirile științifice interesante pe care le va face.

Josef Aschbacher, director general ESA

Observatorul Webb a trebuit să fie pliat cu atenție în carenajul special adaptat al unei rachete Ariane 5. După 27 de minute, telescopul a fost eliberat. Rețeaua de stații terestre ESTRACK a ESA a jucat un rol cheie în urmărirea Ariane 5 și Webb după decolare până la separare.

Aflat acum în spațiu și în drum spre L2, Webb va avea parte de o secvență complexă de desfășurare. În lunile următoare, instrumentele vor fi pornite și capacitățile lor vor fi testate. După o jumătate de an în spațiu, Webb își va începe observațiile științifice.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.