Originile lui Moș Crăciun

Moș Crăciun este emblematic pentru petrecerea Crăciunului în epoca modernă. Dar ce explică succesul mondial al acestui personaj? Pornind de la povestea reală a Sfântului Nicolae, Moș Crăciun s-a impus inclusiv în țări care nu au tradiție creștină.


Sfântul Nicolae era personajul principal pe care acum îl asociem cu Crăciunul și dăruitul. Prăznuit pe 6 decembrie, acesta îndeplinea rolul de recompensare a copiilor cuminți prin distribuirea de bunătăți și jucării. Acompaniamentul său, părintele Fouettard, avea dificila responsabilitate de a pedepsi copiii răi. Abia în secolul al XIX-lea, Moș Crăciun a apărut în folclorul nostru, acesta preluând treptat sarcinile menționate anterior.

În Statele Unite ale Americii, Sfântul Nicolae a fost „importat” de către imigranți olandezi. Totuși, tradițiile au evoluat treptat, în primul rând cu data din calendar în care sunt distribuite cadourile. Aceasta a fost mutată treptat pe 25 decembrie, pentru a coincide cu Crăciunul, nașterea lui Hristos, și a face din întreaga sărbătoare o zi a copiiilor.

O poezie cu putere transformatoare

Apoi, din condeiul unui pastor american, Clement Clarke Moore, personajul Sfântului Nicolae a fost adaptat și transformat prin intermediul unei poezii intitulate „O vizită de la Saint Nicholas”. Acest text, foarte popular, îl prezenta pe Moș Crăciun ca pe un personaj bun, care își pierduse caracterul moralizator și atributele episcopale, dar căpătase o căciulă să îi țină de cald și opt reni zburători pentru a-și trage sania.

În jurul anilor 1850, sub influența ilustratorilor John Tenniel și Thomas Nast, Moș Crăciun a căpătat aspectul pe care îl cunoaștem astăzi, cel al unui bătrân plinuț, în pantaloni largi și o jachetă împodobită cu blană albă. Ilustrațiile color au ezitat o vreme între roșu și verde pentru costumul de Moș Crăciun, dar în cele din urmă a câștigat roșul.

Foto: Ylanite Koppens

Firmele europene și americane au înțeles rapid interesul publicitar al acestui personaj simpatic, iar astfel Moș Crăciun a fost folosit în numeroase campanii publicitare, printre altele pentru Michelin și Coca-cola. Aceste imagini au fost distribuite la o scară atât de mare încât mulți oameni cred că culoarea roșie a lui Moș Crăciun a fost inventată de compania celebrului suc accidulat, al cărei postere concepute de ilustratorul Haddon Sundblom au contribuit la popularizarea personajului.

În Europa, în timpul Primului Război Mondial, Moș Crăciun s-a impus ca un personaj emblematic al sărbătorilor de Crăciun. Cu toate acestea, nu a reușit să-l înlăture pe Sfântul Nicolae care continuă să fie sărbătorit în multe țări de pe vechiul continent. Acum, Moș Crăciun este un succes la nivel mondial, chiar și în unele țări în care nu exista tradiția creștină a sărbătorii nașterii lui Iisus Hristos.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.