Generalul (r) Ciucă este propunerea PNL pentru Prim-ministru. PSD anunță că până joi va fi instalat un nou Guvern

Forurile de conducere ale PNL au decis că propunerea partidului pentru șefia Guvernului este Nicolae Ciucă, general în rezervă și actualmente senator al partidului. Din partea PSD nu a existat un mesaj privind această numire, însă Marcel Ciolacu a declarat că până săptămâna viitoare va fi instalat un nou Executiv al României. Dacă liberalii au renunțat la Florin Cîțu, liderii USR se întreabă de ce nu a fost refăcută coaliția de la începutul anului.


Originar din Dolj, Nicolae Ciucă a fost învestit în ianuarie 2015, în funcția de șef al Statului Major General, de la comanda Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău (2011-2014), după ce între 2009 și 2011 a avut comanda Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani. Conform biografiei sale publice, ultimul curs absolvit („Securitate și bună guvernare”), în 2012, este la Colegiul Național de Apărare.

2015

Ciucă a fost numit în acea poziție de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul primului-ministru de la acea vreme, Victor Ponta, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. La alegerile parlamentare din decembrie 2020 a candidat din partea PNL pentru funcția de senator pe care a obținut-o în colegiul Dolj.

„În acest fel PSD poate în fine după un ciclu între de alegeri – europarlamentare, referndum, prezidențiale – PSD poate să rămână în afara deciziei politice”, declara după vot, pe 7 noiembrie 2020, Klaus Iohannis. Iată că în mai puțin de 12 luni, președintele așteaptă în săptămâna ce urmează o delegație a PNL-PSD-UDMR care să prezinte un nume de premier și un program de guvernare cu care să meargă pentru aprobare în Parlament.

Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis

Nicolae Ciucă —despre care jurnalistul Ion Cristoiu spune că este „PSD-izat” acesta fiind naș de cununie al multor lideri social-democrați din Buzău, de unde este și președintele PSD, Marcel Ciolacu— a declarat că prima nominalizare a sa a fost pe un Guvern minoritar prin care nu a reuşit să-i convingă pe parlamentari. Acum însă ar fi vorba de o complet altă situație, generalul în rezervă fiind și cel care conduce echipa de negociere cu social-democrații.

Propunerea pentru Ciucă ar fi venit din partea lui Florin Cîțu. Premierul demis și încă interimar spune că „aceasta a fost decizia partidului şi mergem cu decizia partidului”, nesimțind că va pierde partidul în contextul în care nu mai este propunerea de premier. Prim-vicepreședintele PNL, Gheorghe Flutur, a anunțat că urmează un calendar de întâlniri cu PSD prin care vor finaliza programul de guvernare și arhitectura guvernului, precizând despre decizia renunțării la Cîțu că „este mai importantă țara decât un om”.

Deciziile PNL „complet iraționale”, PSD în scaunul șoferului

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, se întreabă de ce liberalii au stricat coaliţia cu USR, în condiţiile în care PNL renunţă acum la condiţia menţinerii lui Florin Cîţu în funcţia de premier. Aceasta fiind și singura nemulțumire a USR. Liderul politic spune că acest comportament al PNL este complet iraţional, criticând faptul că l-au făcut pe Marcel Ciolacu (foto jos) arbitrul suprem al vieţii politice din România.

Acord politic pentru rotația premierilor PNL-PSD, 18 luni pentru fiecare partid

Confruntat cu întrebări de la jurnaliști despre propunerea PNL, Marcel Ciolacu a răspuns că PSD încearcă să meargă cu un acord politic în care să fie scris clar cine este prim-ministrul şi la ce termeni calendaristici va avea loc rotaţia. Președintele PSD a mai declarat că până joia viitoare România va avea un guvern învestit, chiar dacă în prezent nu au ajuns cu liberalii la o hotărâre privind care partid deține pentru primele 18 luni funcția de prim-ministru și care pe cea de conducere a Ministerului Finanţelor.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.