Alegerea viceprimarului PSD din Arad este ilegală? Prefectura a fost sesizată

Începutul administrației PNL + PSD la nivel local pare să pornească cu probleme de legalitate. Mai exact, alegerea viceprimarului Cheșa ar fi fost făcută încălcând Codul Administrativ. Prefectura Arad, condusă de Csaba Toth (UDMR), a fost solicitată să sesizeze caracterul neconform al hotărârii de CLM din 1 noiembrie.


Conform atribuțiilor de verificare a legalității actelor administrative emise de autoritățile administrației publice locale, Prefectura Arad este chemată să sesizeze încălcarea normelor legale prevăzute în Codul Administrativ de către hotărârea CLM pentru alegerea viceprimarului Cheșa în noua alianță locală PNL + PSD.

Mai exact, hotărârea votată pe 1 noiembrie ar încălca dispozițiile Art. 136 din Codul Administrativ, care precizează la alin. (8) că „fiecare proiect de hotărâre înscris pe ordinea de zi a ședinței consiliului local este supus dezbaterii numai dacă este însoțit de: a) referatul de aprobare, ca instrument de prezentare și motivare, semnat de inițiator; b) rapoartele compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului; c) avizele cu caracter consultativ ale comisiilor de specialitate ale consiliului local; d) alte documente prevăzute de legislația special”.

Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, este clar că prevederile legale au fost încălcate, iar numirea ar trebui anulată. De amintit că Secretarul General al Municipiului Arad a menționat acest aspect în urmă cu un an, când reprezentanții Opoziției ar mai fi încercat alegerea viceprimarului printr-o astfel de procedură.

Explicația potrivit căreia votarea viceprimarului ar fi diferită față de un alt proiect de hotărâre este contrazisă atât de pozițiile legale ale Secretarului General în 2020 ci și de Codul Administrativ, care la art. 152 alin. (3) precizează că această alegere a membrilor Executivului local „se realizează prin hotărâre a consiliului local”. Adică conform procedurii menționate anterior.

Actualul viceprimar PSD (foto sus) a avut în 2021, conform declarațiilor de avere și interese, calitatea de administrator al SC Sahara Sun Beauty SRL, iar veniturile legale, pe lângă cele din indemnizația de consilier municipal, sunt cele de la Autoritatea Rutieră Română (49.732 lei pe an), unde a fost director în timpul Guvernelor PSD și unde a rămas șef birou și după debarcarea Vioricăi Dăncilă. Pe lângă acestea, soția acestuia a câștigat 14.942 lei din poziția de administrator al firmei RC Construct.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.