Primăria Arad propune impozite mai mari pentru 400 de străzi din municipiu

Proiectul privind „stabilirea criteriilor de zonare și reîncadrarea străzilor în zonele de impozitare”, propus recent de administrația locală, va aduce majorări ale impozitului pe clădiri și terenuri pentru arădenii care locuiesc pe aproape jumătate din străzile orașului. Reprezentanții USR arată carențele proiectului Primăriei Arad și doresc ca vocea cetățenilor să fie ascultată în această problematică.


Pentru o imagine cât mai clară asupra schimbărilor dorite de administrație, USR compară situația curentă (zonare valabilă din 2016) cu proiectul propus, iar cifrele sunt impresionante. Aproape jumătate din străzile municipiului (400 străzi sau sectoare de străzi) trec într-o zona de impozitare superioară. Din totalul de străzi în prezent (880, față de 847 în 2016), numai 47 trec într-una inferioară, celelalte neschimbându-și zona de impozitare. Cartierele cu cele mai multe străzi propuse pentru a trece într-o categorie mai scumpă sunt:

  • Grădiște: 79 de străzi;
  • Bujac: 56 de străzi;
  • Gai: 41 de străzi;
  • Aradul Nou: 29 de străzi;
  • IG Duca (Vlaicu): 29 de străzi;
  • Drăgășani: 27 de străzi;

Acestea sunt urmate în top de cartierele Micălaca, Mureșel și Sânicolaul Mic.

Dacă propunerea Primăriei va fi adoptată, 80% din străzile municipiului vor fi în zona A.

Suplimentar față de majorările detaliate mai jos, toți arădenii vor plăti în 2022 impozite mai mari cu 2,6%, prin ajustarea la inflație. Efectul încadrării într-o zonă de impozitare superioară este creșterea impozitul datorat pentru clădiri și terenuri. Am luat situația cel mai des întâlnită, a trecerii din zona B în A:

  • Pentru clădiri, creșterea este de aproximativ 4,3%;
  • Pentru terenuri, creșterea este de aproximativ 40%.

Chiar dacă aduce unele beneficii (criterii mai simple și obiective, actualizarea datelor scriptice la realitatea din teren), proiectul Primăriei are o foarte mare carență. El nu ține cont de chiar primul criteriu enunțat la articolul 453 litera i) din Codul Fiscal (cel care definește zonarea, în vederea calculării impozitelor locale) și anume „poziția terenului față de centrul localității”.

Din perspectiva noastră, există o diferență evidentă între cei care locuiesc în centrul orașului și cei din cartierele periferice, prin apropierea de instituții publice, zone comerciale, unități școlare și sanitare, parcuri și zone de agrement. Aceasta trebuie să se reflecte în impozitul plătit, prin încadrarea în zone de taxare diferite.

USR

Dincolo de faptul că Aradul și România nu traversează o perioadă care să justifice majorări ale impozitelor, trebuie ca acestea să fie determinate în mod echitabil. USR Arad va propune o corecție la formula de încadrare în zonele de impozitare a străzilor din municipiu, care să corecteze acest neajuns. Pentru aceasta, vocea arădenilor trebuie să fie auzită, părerea arădenilor și susținerea amendamentului USR poate fi formulată la următoarea adresă: https://forms.gle/ogUesAxk4kJTUCek6 .

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.