Subvențiile pentru partide în luna noiembrie: 7,7 milioane de euro

Un total de 38.763.974 de lei doar în luna noiembrie. Adică puțin peste 7,7 milioane de euro din bugetul național au fost alocate la finalul toamnei, când multiplele crize (energetice, sanitare, de prețuri) nu par să afecteze banii pe care partidele le primesc în funcție de numărul reprezentanților în administrația locală, județeană sau națională. Europa Liberă România face un clasament al destinației acestor bani.


Suma extraordinară a fost majorată în luna septembrie prin celebra OUG după ieșirea de la guvernare în semn de protest al reprezentanților USR. La momentul respectiv, premierul Florin Cîțu declara că suma este similară cu cea de anul trecut, însă realitatea arată că partidele au primit în plus la rectificare 87 milioane de lei față de bugetul național aprobat la începutul anului, strategia fiind similară cu cea din 2020 când suma de 80 de milioane de lei a fost adăugată la rectificarea din toamnă.

În materialul privind destinația finală a acestor bani de la buget, Europa Liberă România atrage atenția că tăcerea PSD pe acest subiect este esențială având în vedere că partidul condus de Marcel Ciolacu este principalul beneficiar al subvențiilor.

Subvențiile în luna noiembrie

  • PSD14.924.909 de lei;
  • PNL12.652.565 de lei;
  • USR6.820.730 de lei;
  • AUR3.020.684 de lei;
  • PMP780.883 de lei;
  • Pro România564.203 de lei;

Cheltuielile pe categorii în primele nouă luni din 2021

Grafic: Europa Liberă România

Conform datelor AEP și analizei Europa Liberă, AUR refuză să folosească banii primiți ca subvenție, PMP a utilizat peste 316.000 de lei, iar Pro România a cheltuit cu puțin peste 1.000 de lei pentru presă și propagandă, având însă din luna august conturile poprite.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.