Concluzii preliminare a lucrărilor la noul PUG: Primăria Arad dorește amânarea modernizării regulilor urbanistice

Întâlnirea din 14 octombrie 2021 dintre membrii Comisiei de Urbanism și proiectanții Planului Urbanistic General al Municipiului Arad le-a confirmat consilierilor municipali ai USR ceea ce bănuiau și anume că Primăria Arad nu dorește finalizarea cât mai rapidă a PUG-ului municipiului. Toate indiciile arată că dimpotrivă, administrația patronată de PNL dorește amânarea și nemodernizarea planurilor urbanistice la standardele anului 2021.


Unul dintre motivele pentru care consilierii municipali USR au considerat că este necesară întâlnirea directă cu proiectantul a fost liniștea totală păstrată de Primăria Arad cu privire la stadiul elaborării PUG-ului. În ședința organizată în Palatul Administrativ la mijlocul lunii octombrie, specialiștii contractați să finalizeze setul de reguli după care se poate construi în Arad, au anunțat că au trimis 2 rapoarte privind stadiul lucrărilor, aspect ascuns de administrația PNL.

Într-un oraș care nu depinde de plimbările cu Duster-ul prin cartiere ale primarului, documentele întocmite de specialiști sunt înaintate atât Consiliului Local Municipal, cât și Comisiei de Urbanism, nu uitate în torpedoul mașinii sau ținute prin cine știe care sertare.

Dorian Curcanu, președintele Comisiei de urbanism a CLM AraD

PUG-ul și studiile de la baza lui sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea pe termen lung a municipiului. Faptul că documentele subliniază probleme profunde cum sunt cea demografică, cea a sistemului de transport în comun, cea a locurilor de parcare, cea a potențialului turistic nevalorificat, nu este în nici un caz un motiv de-a le ține departe de ochii publicului și a Consiliului Local, ci dimpotrivă.

Multe din informațiile aflate la ședință nu sunt de natură să susțină buna credință a administrației actuale legată de finalizarea cât mai rapidă a PUG-ului.

Proiectanții au mai anunțat în cadrul întâlnirii că lucrează în prezent la 16 studii de fundamentare (studiu demografic, studiu de trafic, studiu sociologic, peisagistic, studiu de urbanism, studiu geotehnic, studiu economic, studiu de turism, etc.) urmând ca ele să fie finalizate în următoarele 2 luni.

USR va cere prezentarea publică a tuturor studiilor care stau la baza Planului Urbanistic General. Noi, în Comisia de urbanism, am cerut în repetate rânduri Primăriei să ne pună la dispoziție RLU-ul (Regulamentul Local de Urbanism) în format electronic, fără vreun rezultat. Asta doar ca să aflăm că proiectantul l-a primit deja de ceva vreme.

Daniela Săbău, membră Comisia de urbanism, consilier local Municipal USR

Consilierii locali municipali ai USR declară că vor depune în continuare eforturi care să conducă la o mai mare transparență administrativă. Aceștia încearcă să aducă în fața arădenilor informații pe care Primăria Arad nu pare dornică să le comunice.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.