PNL și PSD și-au dat mâna peste administrația locală din Arad

După mai bine de un an de zile, saga alegerii viceprimarilor din Arad a luat sfârșit. Așa cum se zvonea de câteva zile în presa locală, locul vacant de viceprimar a fost oferit de PNL către PSD, tocmai pentru consilierul suspendat cu o săptămână în urmă. Președintele filialei PSD Arad, Mihai Fifor, s-a contrazis singur la câteva zile după ce declara că nu o să facă nicio alianță cu PNL-ul condus de Gheorghe Falcă. Acesta din urmă se adresa într-un scandal din 2014 către actualul viceprimar al Aradului, Ilie Cheșa, cu apelativul „Bilă”.


După alegerile locale, USR a pus condiţia ca PNL să nu aibă un viceprimar, iar atunci s-au oprit negocierile. USR a încercat să facă majoritate cu PSD şi PMP, de aceea dacă cineva doreşte să negocieze cu PNL, trebuie să avem negocieri transparente şi să existe respect reciproc. Vom avea viceprimari doar când se va realiza o coaliţie transparentă, dar până acum USR nu a reuşit să realizeze o coaliţie transparentă nici dacă a negociat cu PSD şi PMP”, declara președintele filialeli arădene a PNL, Gheorghe Falcă, în decembrie 2020.

Parlamentarul Mihai Fifor, declarase săptămâna treuctă pentru AGERPRES, că din poziția de „preşedinte al PSD Arad nu voi accepta niciodată impostura, lipsa de caracter şi trădarea. Iată de ce nu pot accepta gestul lui Ilie Cheşa, care, practic, a compromis politic şi electoral partidul. Atâţia ani am trăit cu acuzaţiile de blat cu Gheorghe Falcă şi acum ce facem?

Alianță PNL cu PSD la Arad

Fără a exista vreun act de transparență pe care îl cerea în 2020 europarlamentarul Falcă și în ciuda declarațiilor deputatului Fifor, se pare că alianța PNL cu PSD a fost făcută în cele din urmă, prin votarea viceprimarului cu 12 voturi (9 PNL + 3 PSD). Reprezentanții UDMR au lipsit de la vot, în timp ce consilierii USR și-au anulat votul, iar PMP și-a votat propria propunere în persoana lui Cristian Galea.

Având în vedere declarațiile din ultimele zile, de când numirile liberalilor în Consiliile de Administrație ale societăților publice locale s-au realizat cu votul consilierului PSD, Ilie Cheșa, decizia de numire a viceprimarului pare să se fi făcut peste capul conducerii locale a social-democraților. Conform presei locale, ar fi existat chiar amenințări cu demisia din partea reprezentanților Biroului Județean dacă șeful PNL va reuși să impună un membru PSD suspendat.

Conducerea Primăriei Arad în echipă completă: Lazăr Faur (PNL), Călin Bibarț (PNL), Ilie Cheșa (PSD)

Ilie „Bilă” Cheșa, viceprimar în echipa lui Călin „Bibi” Bibarț

Dacă în cazul discuțiilor eșuate cu USR, Gheorghe Falcă, ar fi impus numirea unui consilier municipal agreat de el, respingând variantele pentru care membrii partidului condus de Dacian Cioloș le-au votat, la PSD fostul primar al Aradului a reușit să impună un membru suspendat al social-democraților, care fusese schimbat în prima parte a anului și din funcția de președinte al organizației municipale! Despre Cheșa, Gheorghe Falcă spunea presei, în mijlocului unui scandal pe stradă din timpului campaniei electorale din octombrie 2014, „nu știu dacă știți, dar domnul cu care vorbiți are porecla de Bilă.

Președintele PSD Arad, Mihai Fifor, s-a contrazis singur și a declarat la sfârșitul săptămânii, imaginându-se într-un fel de joc, că în cazul alegerii celui de-al doilea viceprimar al Aradului „ne vom juca şi noi şansa. Da, candidatul nostru va fi Ilie Cheşa, camaradul şi prietenul nostru. De ce jucăm postul de viceprimar? Pentru că noi credem că ne vom putea face vocea auzită mai bine din această postură.

Mihai Fifor cu suspendatul Ilie Cheșa

Noul viceprimar Ilie Cheșa, declara după votul din CLM că „după 17 ani, PSD Arad are din nou oportunitatea de a deține o funcție atât de importantă la nivelul administrației locale din municipiu, cum este cea de viceprimar. Știu că voi avea o responsabilitate imensă și vreau să mulțumesc atât arădenilor, care au avut încredere în noi și ne-au acordat votul în septembrie 2020, cât și colegilor din echipa PSD, care m-au susținut și alături de care voi încerca să demonstrez în următorii trei ani că și la Arad se poate face o altfel de politică, în folosul arădenilor.

Apropierea celor din PSD de PNL nu este ceva nou, în ciuda declarațiilor politice și a votului dat de cetățeni. Iată ce declara în 2018, Beniamin Vărcuş, fostul lider al consilierilor municipali PSD, actualmente susținător al PNL și al primarului Călin Bibarț: „Administraţia liberală şi-a făcut un obicei din a învălui în ceaţă proiectele pe care doreşte să le treacă rapid, la adăpost de orice nuanţe şi explicaţii pe care le datorează în primul rând arădenilor. Ulterior, primarul Falcă şi corul de aplaudaci pe care îi prezintă drept consilieri municipali îmbracă mesajul în tonuri cenuşii (…)

Blat pro-corupție al PNL cu PSD încă din 2018

Încă din 2018, reprezentanții USR atrăgeau atenția că „PNL face blat cu PSD” în materie de corupție, când parlamentarii liberali, chiar din Arad, au votat inițiativa legislativă a lui Cătălin Rădulescu prin care aleșilor locali le este permis să facă afaceri. De asemenea, infracțiunile de conflict de interese și incompatibilitatea se prescriu după numai trei ani.

USR reclamă în prezent refacerea alianței PNL cu PSD și în alte administrații locale dar și la nivel național, în sensul întăririi corupției. La București spre exemplu, tunul imobiliar prin care cele 46 hectare ale complexului Romexpo ar ajunge în mâinile unor interese private a fost repus pe masa votului, „Legea Romexpo” urmând să fie forțată spre aprobare.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.