Prețul la energie și gaz pentru consumatori și IMM-uri poate scădea cu până la 32%

USR a obținut pe 26 octombire urgentarea dezbaterilor și a votului pe proiectul de lege privind compensarea facturilor la energie electrică și gaze. Senatorul Sergiu Cosmin Vlad explică prin intermediul internetului care sunt măsurile propuse de USR în Parlament.


Conform propunerilor făcute de parlamentarii partidului condus de Dacian Cioloș la pachetul de compensare a facturilor la energie și gaz pot duce la scăderea prețului pentru consumatori și IMM-uri cu până la 32%. Cele 5 măsuri rapide, promovate și de senatorul Sergiu Cosmin Vlad, sunt următoarele:

  • Scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice pentru o perioadă de 6 luni;
  • Abrogarea accizei aplicate energiei electrice;
  • Scăderea pe o perioadă de 6 luni, sub formă de credit fiscal, din impozitul pe profit datorat sau, după caz, din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrică și gaze naturale;
  • Exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici pe o perioadă de 6 luni;
  • Acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.

Parlamentarii USR au anunțat că vor lupta în continuare, în Comisii și Plenul Parlamentului, pentru ca măsurile să fie votate cât mai repede. La începutul săptămânii s-a obținut urgentarea dezbaterilor dar și a votului pe proiectul de lege de către Biroul permanent al Camerei Deputaților.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.