Va reuși Qatar să-și spele imaginea cu ajutorul lui David Beckham?

David Beckham a acceptat să devină ambasadorul sportiv al Qatar pentru următorii 10 ani, începând cu promovarea Campionatului Mondial din 2022 pentru 150 milioane de lire sterline, au anunțat duminică publicațiile de sport de pe mapamond. Acțiunea este criticată de apărătorii drepturilor omului, fiind cunoscute abuzurile realizate de Statul din Golful Persic, cerându-se retragerea vedetei de fotbal din campaniile UNICEF.


Sponsorizările și acțiunile de publicitate ale sportivilor sunt criticate de multe ori de către fanii cărora lor nu le plac anumite produse. Însă în aproape toate cazurile brandurile folosesc mai multe persoane din lumea sportului, pe parcursul anilor, cu care doresc să se promoveze. Aproape niciodată sportivii nu au fost contractați să promoveze o țară care încalcă drepturile omului. David Beckham arată că se poate.

Cu un venit de 15 milioane de lire pe an, contractul semnat de fotbalistul britanic nu este limitat la Campionatul Mondial din 2022 ci se extinde pe o perioadă de 10 ani, făcând astfel posibilă folosirea imaginii sale și pentru viitoare încălcări ale multor drepturi ale oamenilor!

Critica principală se îndreaptă către faptul că Beckham s-a exprimat pentru susținerea drepturilor persoanelor LGBT, însă în cazul Qatar-ului, vedeta de fotbal se pare că vede, încă din 2019, doar „hotelurile frumoase și cultura grandioasă” a țării unde acetele homosexuale sunt ilegale și pot fi pedepsite cu moartea.

Celelalte critici sunt îndreptate împotriva acțiunilor de încălcare a drepturilor muncitorilor migranți. Deși emiratul din Golful Persic a venit cu o nouă lege a muncii în 2014, Reuters raporta în 2015 că abuzurile nu au fost oprite, iar într-o recapitulare efectuată de The Guardian la începutul lui 2021, moartea a mai mult de 6.500 de muncitori din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka sunt asociate cu șantierele și locuințele improprii din Qatar, care a pregătit în ultimul deceniu țara pentru competiția mondială. Prin acțiunile de imagine, Beckham s-ar putea să spele toate aceste nedreptăți.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.