Cum să reduci risipa alimentară în 9 pași

Cu pandemia și criza climatică ocupând primele locuri în topul îngrijorărilor și preocupărilor zilnice, alte probleme stridente nu mai ajung să fie discutate. Printre astfel de subiecte se numără și risipa alimentară. La a cărei diminuare se poate contribui în 10 pași.


Marta Zaraska a scris pentru NewScientist o serie de măsuri simple care ar ajuta, într-o măsură mai mică sau mai mare, în a stopa risipa alimentară. Acest lucru poate fi legat de subiectul mai mare și mai cuprinzător al schimbării climei. Între cei mai importanți emițători de gaze cu efect de seră, se numără producția dar și irosirea alimentelor.

Datele statistice prezintă o situație dezolantă. Aproximativ 1/3 din totalul alimentelor produse la nivel mondial se irosesc! Marea majoritate a acestora este aruncată la gropile de deșeuri unde putrezesc, eliberând gaze precum dioxidul de carbon și metanul care contribuie semnificativ la încălzirea globală. Calculată la nivel mondial, aceste emisii echivalează cu emisiile SUA!

Pași simpli de implementat încpând chiar de azi

Chiar dacă puțini dintre oameni vor să risipească mâncarea intenționat, acest lucru se întâmplă din o varietate de motive, multe dintre ele putând fiind evitate. Pentru a preveni risipa alimentară puteți implementa oricare din sfaturile de mai jos cât mai repde posibil.

  1. Elaborați un inventar al alimentelor din frigider, cu data achiziției. Astfel veți știi, teoretic, ce ar urma să expire și nu veți cumpăra prea multe lucruri deodată care ar urma să ajungă la coșul de gunoi pentru că nu pot fi consumate atât de repede.
  2. Reduceți masa sau alegeți restaurante care au grijă de deșeuri. Mâncarea la restaurante tinde să fie mult mai risipitoare decât gătitul acasă.
  3. Cumpărarea produse vrac. Acest aspect ar contribui la gândirea unor opțiuni bune de depozitare, încurajând în același timp schimbarea mentalității în una concentrată pe conținutul și cantitatea efectivă a unor alimente împachetate.
  4. Temperatura frigiderului ar trebui potrivită la 5 ° C sau mai puțin. Alte temperaturi nu sunt favorabile păstrării alimentelor pentru un timp îndelungat.
  5. Ambalajul din plastic pentru alimente ajută la protejarea fructelor și legumelor pe o durată mai îndelungată (mai ales în cazult salatelor sau cărnii).
  6. Țineți o evidență a alimentelor din frigider păstrând mâncarea în containere transparente.
  7. Dacă aveți totuși alimente comestibile pe care nu le puteți folosi, căutați o modalitate (aplicație pe telefon, organizație neguvernamentală) prin care să distribuiți mâncarea cuiva care poate face ceva cu ea.
  8. Învațați rețete de a găti cu resturi de mâncare.
  9. Serviți mâncarea pe farfurii adecvate, nu pe unele de hârtie. Conform studiilor, oamenii consideră mâncarea ca fiind ușor de aruncat dacă este servită pe farfurii de hârtie.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.