Criza guvernamentală din România continuă

Dacian Cioloș este propunerea făcută de președintele Klaus Iohannis în urma consultărilor organizate la începutul săptămânii la Cotroceni. După toate declarațiile actorilor politici importanți, reprezentantul USR nu va reuși să obțină o majoritate parlamentară în sprijinul unui guvern. Criza guvernamentală nu pare astfel să se sfârșească prea curând.


Într-un anunț de 2 minute, președintele Klaus Iohannis a declarat că l-a propus pentru „poziția de candidat la funcția de prim-ministru” pe președintele USR, Dacian Cioloș. După consultările de la Cotroceni unde nici PNL nici PSD nu au venit cu o propunere concretă, președintele României a precizat că „formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reţinut una pe care o voi şi pune în practică”.

Liderul deputaţilor UDMR, formațiune care l-a propus pe Kelemen Hunor pentru conducerea guvernului, a declarat că va fi foarte greu ca parlamentarii maghiari să susţină un guvern condus de președintele USR. Csoma Botond a mai precizat că preşedintele Klaus Iohannis probabil că se bazează pe majoritatea de la moţiunea de cenzură, formată cu PSD şi AUR.

Reprezentantul AUR, consideră că nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru pare doar un joc politic. Acest partid aşteaptă următoarea „mişcare” a lui Iohannis, în condiţiile în care nu există o majoritate care să îl susţină pe Cioloș.

Prin vocea președintelui său Marcel Ciolacu, PSD a declarat că nu va vota niciodată un nou „Guvern Zero”, făcând comparație cu perioada 2015-2016 când Dacian Cioloș a condus așa-numitul Guvern Tehnocrat. „Am dat jos Guvernul Cîţu cu o moţiune de cenzură în care am criticat şi prestaţia miniştrilor USR”, precizează Ciolacu și subliniază că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România, soluția propusă de social-democrați fiind alegerile anticipate.

Fostul premier demis în Parlament, Florin Cîțu, a susținut că premierul desemnat are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susţinut moţiunea de cenzură (PSD şi AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. „PNL va discuta cu domnul Cioloş, după ce acesta va găsi soluţia unei majorităţi împreună cu aliaţii săi de la moţiunea de cenzură, PSD şi AUR”, a declarat Cîțu amintind și că marţi va avea loc o şedinţă a Biroului Politic Naţional unde liberalii vor discuta situaţia politică la zi.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.