Planul Primăriei Arad pentru Energie Durabilă și Climă pus sub semnul întrebării de specialiști

De planuri, studii și strategii nu a dus lipsă municipiul Arad în ultimele decenii. Din păcate, de prea multe ori, administrația nu a urmat documentele asumate oficial, iar banii publici cheltuiți pe acestea au fost în van. Într-un nou Plan pentru Energie Durabilă și Climă, Primăria Arad se găsește într-o situație problematică pentru că datele și obiectivele sunt puse sub semnul întrebării chiar de specialiștii solicitați să acorde asistență profesională!


Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă al Municipiului Arad pentru perioada 2021 – 2030 este pus la transparență publică până la 16 octombrie 2021, dată până la care cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind acest document. Planul redus la inițialele sale -PAEDC- prezintă un set de acțiuni ambițioase pentru a sprijini Municipiul Arad în tranziția către un oraș verde, cu emisii reduse de CO2 și rezilient la schimbările climatice.

În aproape 15% din documentul de 80 de pagini care începe în mod ciudat cu un „Mesaj al Primarului Municipiului Arad”, sunt enumerate aspecte istorice despre relieful și hidrografia Aradului, județ și municipiu. Prin PAEDC se propune ca „în perioada 2021 – 2030 să continue să modeleze viitorul energetic al orașului și, în același timp, să dezvolte și să implementeze acțiuni de adaptare la riscurile climatice. Acțiunile planificate se concentrează pe fiecare sector care acoperă producția de energie, clădirile instituționale, clădirile rezidențiale, iluminatul stradal, transportul și gestionarea deșeurilor.

Totul sună frumos însă din primele afirmații se poate vedea că vorbele nu prea țin pasul cu realitatea. Mai mult decât atât, datele folosite sunt neclare și obiectivele mai mult sau mai puțin manipulate de autor, asepecte subliniate tocmai de consultanții chemați să aducă îmbunătățiri Planului!

Specialiștii subliniază neclaritatea datelor și diferențele față de realitate!

Daca in acest tabel s-ar utiliza echivalentul de emisii prezentat mai sus, aceeasi valoare aplicata ambilor ani, nu are cum rezulta o cantitate redusa de emisii, la un consum energetic mai mare in 2019 fata de 2008. Asadar, sugeram sa prezentati ce factori echivalenti de emisii s-au utilizat in cei doi ani, pentru claritatea si precizia calculului.” Din astfel de comentarii introduse în document încă din luna august și probabil uitate în varianta finală încărcată pe website-ul Primăriei Arad, aflăm calitatea redusă a Planului.

Acolo unde au menționat atingerea țintelor, autorii au „uitat” să precizeze și în ce măsură s-au atins, ce proporție de succes au avut. Specialiștii contractați să-și ofere părerea pe marginea conținutului scriu chiar că „cititorul este ținut în suspans”. Multiplele observații și explicații oferite de consultanți au fost ignorate pur și simplu de Primăria Arad.

Manipularea datelor din pix?!

Manipularea datelor în favoarea administrației locale iese la iveală din cifrele și metodele de calcul incluse în tabele. Spre exemplu, factorul de conversie în cuantificarea emisiilor de CO2 privind păcura nu este unul realist sau actual, mai scriu consultanții.

Dacă precizați valoarea 0 se înțelege că în anul de referință nu a fost consum, ceea ce este puțin probabil.

În ciuda tuturor observațiilor, forma prezentată public de către Primăria Arad conține toate acele neclarități și manipulări din pix scoase în evidență. Din motive complet de neînțeles, administrația localăa ignoră comentariile și merge mai departe spre aprobare în Consiliul Local Municipal cu un document neclar și neconcordant cu realitatea.

Îngrijorări exprimate și de președintele Comisiei de Urbanism

Într-un mesaj publicat pe internet, președintele Comisiei de Urbanism și amenajare a teritoriului, Dorian Curcanu (foto jos), susține că dezvoltarea municipiului în perioada 2021-2030, conofrm PAEDC este „total ruptă de trend-urile din vestul Europei”, constatând că Aradul are o dezvoltare după ureche și nicidecum una profesionistă. Lucrul ce frapează însă, în opinia acestuia este că în tot documentul nu se face „nici măcar o referire la Green Deal (Pactul verde european), care este cea mai mare mișcare a Uniunii Europene pentru reducea amprentei de carbon. Pactul implică alocări de fonduri de aproximativ 600 miliarde de euro, dacă nu chiar mai mult.”

Cum să se dezvolte Aradul dacă pentru mai marii noștri dezvoltare înseamnă să-ți mai vină o fabrică de pavele în oraș?

Dorian Curcanu mai atrage atenția asupra faptului că Aradul mai are un document similar pentru perioada 2012-2020 prin care municipalitatea și-a propus o serie de acțiuni, din care „nici 30% din acțiunile propuse nu au fost finalizate și alea pe fonduri locale și nu pe fonduri europene.” Rămâne ca forul aleșilor locali să se pronunțe referitor la calitatea sau lipsa de aplicabilitate a unui astfel de Plan confuz și neprofesionist.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.