Acuzat de corupție, Sebastian Kurz demisionează din fruntea guvernului Austriei

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, și-a anunțat demisia din fruntea Executivului la câteva zile după anunțul Verzilor privind posibila desființare a actualei coaliții de guvernare conduse de Partidul Poporului din Austria (ÖVP, afiliat PPE). Procurorii au anunțat săptămâna aceasta deschiderea unei anchete împotriva lui Kurz și alte 9 persoane, pentru abuz de încredere, corupţie şi mită, cu diferite grade de implicare.


Acuzațiile se referă la o perioadă începând din 2016 când Sebastian Kurz încerca să preia şefia ÖVP, iar Ministerul de Finanţe, aflat sub conducerea conservatorilor, ar fi plătit pentru publicarea de materiale de presă ș sondaje manipulate favorabile tânărului politician.

După ce acesta a fost acuzat în mod oficial de către procurori pentru abuz de încredere, corupție și mită, alături de alte 9 persoane, partenerii conservatorilor în Guvern au pus sub semnul întrebării capacitatea cancelarului de a mai rămâne în funcţie. Verzii au anunţat și că au invitat alte partide parlamentare la consultări pentru a discuta o posibilă nouă majoritate, principalele partide de opoziţie solicitându-i lui Kurz demisia.

Inițial, după ce organele de investigație au făcut percheziții la partid și guvern, Sebastian Kurz afirma că nu va demisiona, catalogând dosarul drept o încercare politică majoră pentru el. Ceilalți reprezentanți ai ÖVP în Guvern au declarat joi că va exista o participare a partidului la acest guvern numai dacă Sebastian Kurz se află la conducerea sa. Se pare însă că tânărul politician dorește ca partidul să continue mandatul în Executivul, iar el să coordoneze din Parlament. Ministrul de externe Alexander Schallenberg este propunerea lui Kurz pentru interimatul șefiei Guvernului federal.

Corupția a doborît și primul guvern condus de Kurz între 2017 și 2019

Actualul guvern a fost condus de Kurz începând din 7 ianuarie 2020. În prezent fostul cancelar este investigat sub suspiciunea de sperjur într-un dosar separat, în care de asemenea neagă că ar fi comis nereguli. Nu este însă la primul scandal de corupție.

Primul guvern condus, între 2017 și 2019, a fost zguduit de un alt scandal de corupție. În acel moment o înregistrare video compromiţătoare a șefului Partidului Libertăţii, de extremă dreapta, a pus capăt coaliției pe care ÖVP o avea la guvernare. În mod oficial, primul guvern Kurz a fost demis în 2019 prin moțiune de cenzură.

Foto principal: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.