Casa de marcat pentru vorbăreți, tot mai populara printre vârstnicii din Țările de Jos

Kletskassa se numește casa de marcat inaugurată într-un supermarket din Țările de Jos, pentru a veni în sprijinul vârstnicilor care sunt izolați social prin discuții și interes real față de viețile acestora. Acest lucru este și mai important în aceste timpuri pentru că pandemia de coronavirus și restricțiile impuse de autorități pentru a opri răspândirea virusului au pus presiune suplimentară pe sănătatea mentală a oamenilor.


Aproximativ 1,3 milioane de persoane din Țările de Jos au vârsta de peste 75 de ani și se confruntă cu o problemă socială importantă, devin tot mai izolați față de ceilalți concetățeni. Guvernul olandez a mobilizat, prin campania „One Against Loneliness”, organizații, orașe, companii și indivizi pentru a găsi soluții la izolarea socială a vârstnicilor.

Un lanț de supermarket-uri s-a implicat în campanie și a venit cu propria idee prin care să ajute oamenii să ia contact real cu vârstnicii. Ideea pentru „Kletskassa”, care s-ar traduce în casă de marcat pentru vorbăreți. Lansată în vara anului 2019, aceasta a prins tot mai multă popularitate în contextul pandemiei când problemele de sănătate mentală asociate izolării prelungite au crescut.

Mulți oameni, în special vârstnici, se simt uneori singuri. Ca o afacere de familie și lanț de supermarketuri, suntem în centrul societății. Magazinele noastre sunt un loc important de întâlnire pentru mulți oameni și vrem să jucăm un rol în identificarea și reducerea singurătății.

Colette Cloosterman-van Eerd, CCO al Jumbo

Ministerul Sănătății, Bunăstării și Sportului a sprijinit înființarea de coaliții locale împotriva singurătății în fiecare dintre cele 355 de municipalități din Țările de Jos, pentru organizarea de programe precum vizite la domiciliu, linii telefonice directe și crearea hărților activităților pentru persoanele în vârstă din apropiere.

Reacțiile pozitive la Kletskassa din partea clienților a determinat lanțul de supermarket-uri să extindă inițiativa. Până anul viitor conducerea companiei plănuiește să deschide astfel de case de marcat în 200 de magazine din toată țara. În alegerea acestor magazine, zonele în care singurătatea este un factor major sunt luate în considerare.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.