Dacian Cioloș este noul președinte al USR PLUS. Procesul de fuziune considerat încheiat

După ce 38.511 de membrii ai partidului au votat online în ultima săptămână pentru alegerea președintelui formațiunii, 1.200 de delegaţi din întreaga ţară au fost prezenţi sâmbătă, la Bucureşti, pentru Congresul USR PLUS. La acest eveniment s-a discutat despre modificarea Statutului, s-a votat componența Biroului Național, și a fost validat noul președinte, Dacian Cioloș. Acesta a declarat că odată cu finalizarea Congresului s-a încheiat și procesul de fuziune dintre cele două partide nou-înființate.


Cu o diferență de 695 de voturi față de contracandidatul său, Dacian Cioloș a fost votat drept noul președinte al USR PLUS. Acesta a declarat că din acest moment se poate spune fără nicio urmă de îndoială că România are un partid reformist, proeuropean, profund marcat de liberalismul democratic. Cioloș a precizat că în 2023 își va depune mandatul, considerând foarte util ca în 2023 partidul să aibă un alt Congres, pentru a valida candidatul pentru preşedinţia României şi a pregăti strategia pentru alegerile din 2024.

Noul președinte a recunoscut că probabil vor mai exista tendinţe de tabere, îi roagă însă pe cei care vor să îşi găsească refugiul în ele să se gândească bine înainte de a construi ziduri. Președinta Senatului, Anca Dragu, a ținut să precizeze, în discursul ei de la tribuna Congresului că discuțiile „despre tabere: oamenii lui Cioloş, oamenii lui Barna” suint depășite, membrii USR PLUS fiind o echipă unită de profesionişti, de oameni responsabili şi dedicaţi, care au acelaşi scop – reformarea şi modernizarea României.

Suntem datori să apărăm guvernarea de tentaţia hoţiei care a marcat ultimii 30 de ani. Suntem datori să oferim majorităţii românilor încrederea că vom scăpa din sărăcie şi haos, iar noi, USR PLUS, ne înţelegem această misiune.

Dacian Cioloș

Dan Barna a declarat că din păcate, în momentul de faţă, România are o guvernare capturată de o persoană pentru care „pălăria de premier este prea mare”. Acesta speră că acest aspect se va încheia şi vor putea încheia o criză de care România nu avea nevoie, o criză inutilă şi absurdă care a fost creată de un singur om pentru o ambiţie personală ridicolă. El a adăugat că, în cele opt luni de prezenţă la guvernare, USR PLUS a arătat „că ştie, poate şi vrea să facă reforme.”

Cioloș a confirmat și el că în fața USR PLUS, actualul premier Florin Cîțu a picat examenul încrederii. Acesta a mai precizat sâmbătă că nu își dorește să intre în Guvern, dorind să se ocupe de partid prin prisma noii poziții câștigate, însă Biroul Național va decide la momentul potrivit cine va face parte dintr-o echipă parlamentară. În acest sens, Cioloș a anunțat că discuţiile cu PNL vor trebui să fie foarte pragmatice şi factuale, USR PLUS fiind pregătit să îşi asume răspunderea politică pentru un guvern care să pună în aplicare Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Dan Barna apreciază competiția firească care dă USR PLUS putere să meargă mai departe

Fostul co-președinte al USR PLUS spune că partidul nu a atrecut prin momente dificile, chiar dacă din afară poate a părut așa. A fost vorba, în opinia lui Barna care a pierdut alegerile pentru conducerea partidului, de o competiţie reală, o competiţie firească într-un partid viu şi autentic. După fiecare competiţie, după fiecare rezultat, cei care urmăresc viaţa USR de 5 ani şi USR PLUS de 2 ani, s-a dovedit că partidul a fost mai puternic şi a mers mai puternic mai departe.

Noi am reuşit să facem un proiect căruia nimeni nu îi dădea nicio şansă şi vedem în aceste zile, şi am văzut în aceşti cinci ani, cât de greu a fost şi câtă opoziţie am văzut în vechea clasă politică, disperată că un aer proaspăt vine în politica din România. Continui acest proiect, o să susţin echipa Biroului Naţional, sunt alături de Dacian Cioloş în demersul de a duce acest partid mai departe, pentru că USR PLUS este adevărata speranţă a României.

Dan Barna

El a adăugat că în 2017, când a preluat mandatul de preşedinte USR PLUS, obiectivul său era ca acest partid să fie unul care să conteze pe termen lung pentru politica din România. Barna consideră că în acest moment, în care îi predă ştafeta lui Dacian Cioloş, că USR PLUS este un partid care contează cu adevărat în politica din România şi acesta este meritul tuturor membrilor.

Câştigarea alegerilor prezidenţialele şi parlamentare în 2024

Noul președinte a anunțat și două obiective pe termen lung, anume victoria în alegerile prezidențiale și parlamentare din ultima parte a anului 2024. Argumentul oferit de Cioloș este că în prezent totul este „paralizat pentru că depindem de forţe politice incapabile să îşi depăşească propriul interes de partid. Vedeţi cum PSD se pregăteşte să acapareze întreaga putere, speculând incapacitatea politică a PNL. Şi vedeţi cum reprezentanţii extremei drepte sunt pregătiţi să arunce totul în aer.

Fostul comisar european nu vede altă soluţie pentru USR PLUS decât să câştigege toate alegerile sau să devinp un partid-balama, ceea ce nu își doresc membrii şi nici nu este scopul pentru care au intrat în politică. Barna a completat ideea revenirii la guvernare pentru realizarea reformelor agreate în programul de guvernare al coaliţiei și nu pentru niște poziții.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.