Dumitru Prunariu celebrat de Agenția Spațială Europeană

Renumitul astronaut român, Dumitru Prunariu, a fost celebrat de ziua lui de naștere de către Agenția Spațială Europeană. La 40 de ani după ieșirea sa istorică în spațiul cosmic, misiunea care l-a transportat acolo unde nici un alt român nu a mai ajuns, a fost amintită de către specialiștii în astronautică.


Guvernanții fiind preocupați cu vizita președintei Comisiei Europene la București, acțiunea memorabilă a singurului român care a ajuns în spațiu a fost pur și simplu uitată. Singurele autorități care au menționat evenimentul au fost cei de la Ministerul Apărării, Prunariu fiind general-locotenent în rezervă.

Transportat la bordul misiunii Soyuz 40 și petrecând în spațiu 7 zile, 20 ore și 42 minute, în mai 1981, la bordul stației spațiale, Salyut 6, Prunariu a stabilit un record pentru România. Acesta este în prezent membru corespondent al Academiei Internaționale de Aeronautică și președinte al Consiliului Științific al Agenției Spațiale Românie. Românul mai este membru fondator al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (Association of Space Explorers ), care reunește sute de astronauți din 36 de țări.

Născut la 27 septembrie 1952, în acest an Dumitru Prunariu împlinește vârsta de 69 de ani. Acțiunea sa este celebrată de Agenția Spațială Europeană (ESA), din care România este membru. Pe pagina de Facebook a agenției, urmărită de zeci de mii de persoane din toată Europa și din afara ei, cosmonautului român i s-a urat La Mulți Ani!

Dacă de ziua sa de naștere a fost trecută cu vederea în România, vineri, pe 24 septembrie, astronautul va lua parte la un eveniment dedicat științei în Timișoara. Toată lumea interesată este așteptată să participe la evenimentul anual „Noaptea Cercetătorilor”, organizat de către Universitatea de Vest din Timișoara sub genericul „Opening Up Science”.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.