Fosta directoare a Centrului Municipal de Cultură dă în judecată Primăria Arad

În ședința CLM din 27 septembrie se supune la vot plângerea prealabilă formulată de către fosta directoare a Centrului Municipal de Cultură (CMC) Arad, Ramona Crețu (în prezent Vărșăndan), împotriva actului de reorganizare a acestui serviciu public de interes local. Aceasta declară că desființarea postului său din organigrama instituției s-ar fi făcut în mod ilegal.


Prin HCLM nr. 364/2021, aprobat în 22 iulie, postul de șef al Biroului Administrare Cinematografe din cadrul CMC Arad a fost desființat. Ramona Vărșăndan, în calitate de funcționar public care ocupa acea poziție, nu i-a fost comunicată decizia de desființare. Aceasta își caută dreptatea în justiție.

„Chiar dacă s-ar aprecia că necomunicare nu afectează legalitatea, ci numai eficiența acestei hotărâri, este evident că nu pot fi reținute ca fiind valabile niciun fel de efecte produse de aceasta, conform dispozițiilor art.199, alin.(2) din Codul administrativ”, precizează fosta directoare în plângerea prealabilă pe care consilierii municipal sunt chemați să o respingă.

Foto: Daniela Pădurean-Andreica, Gheorghe Falcă, Ramona Crețu (Vărșăndan)

Primăria Arad motivează acțiunea de desființare prin faptul că „fondurile alocate activităților culturale, respectiv proiecțiilor de film în cinematografe au fost semnificativ diminuate, reducându-se în acest fel activitatea în aceste domenii, ceea ce a dus la desființarea unor posturi din cadrul Centrului Municipial de Cultură Arad.”

Momentan, pe website-ul instituției, echipa din Biroul de Cinematografe apare în formulă completă.

Cât despre faptul că nu a fost înștiințată, cei din administrația locală motivează că prin această reorganizare se desființează nu doar funcția publică ocupată de reclamantă, ci mai multe posturi, iar doamnei Ramona Vărșăndan i-a fost acordat un preaviz de 30 de zile calendaristice, Decizia nr. 36/2021 fiind comunicată reclamantei la data de 05.08.2021.

În vara anului 2016, fosta directoare a CMC Arad fusese numită secretar general adjunct al Ministerului Culturii, după ce ocupase poziția de consilier la cabinetul Corinei Șuteu în primăvara aceluiași an. Pentru această numire, care era de fapt, o detașare cu caracter temporar, a fost nevoie de avizul favorabil al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.