Linii de transport public dedicate exclusiv elevilor pentru reducerea riscului de transmitere a COVID-19

În condițiile creșterii accelerate a cazurilor de COVID-19, introducerea unor linii de transport public dedicate elevilor arădeni poate să reducă substanțial riscul îmbolnăvirii acestora, în paralel cu diminuarea aglomerației și a timpului petrecut în trafic de părinți. Propunerea îi aparține medicului și deputatului Adrian Wiener (USR PLUS).


Propunerea privind transportul elevilor vine în contextul în care școlile sunt parțial închise pentru cazurile de îmbolnăviri survenite de la începutul anului. Cu alte cuvinte, odată ce un caz de persoană infectată este identificat într-o clasă, întreg colectivul de elevi, fără să fie testat, este mutat în formatul de școală-online.

Adrian Wiener, medic și deputat, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Parlamentul României, subliniază ca transportul elevilor la școală și acasă cu mijloacele de deplasare în comun care nu le sunt dedicate exclusiv prezintă un risc epidemiologic mai mare decât cel normal.

Dincolo de ventilația deseori necorespunzătoare, mijloacele de transport în comun reprezintă spații în care copiii intră în contact cu alți pasageri, în afara propriilor colegi, pasageri de la care se pot contamina.

Propunerea lui Wiener pentru transportul școlar dedicat elevilor va crea o „bulă de mobilitate” prin faptul că în mijloacele de transport elevii vor avea contact doar cu proprii colegi, spre deosebire de mijloacele de transport în comun generale. Astfel, se va limita transmiterea comunitară în aglomerări urbane precum municipiul Arad.

Alături de colegii din USR PLUS, Adrian Wiener solicită administrației locale să instituie una sau mai multe linii de transport dedicate exclusiv elevilor, măcar pentru cele 4 licee concentrate în aceeași zonă – Colegiile Naționale Dimitrie Țichindeal, Moise Nicoară, Elena Ghiba Birta și Liceul Economic, cu rute dinspre/înspre Micălaca și Aurel Vlaicu. Pe lângă beneficiul epidemiologic pentru elevi, s-ar elimina parțial și aglomerarea de la orele de vârf din zona centrală sau podul dinspre Micălaca, mai adaugă reprezentantul USR PLUS.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.