Proiecţii de filme la Institutul Cervantes din Bucureşti pe 20 și 21 septembrie. Portret de regizor: Victor Erice

Institutul Cervantes din Bucureşti continuă seria de filme de limba spaniolă „Cine en español – Retratos de directores / Filme de limba spaniolă – Portrete de regizori” cu două producţii ale regizorului Victor Erice, El espiritu de la colmena (Spiritul stupului) (1973) şi El Sur (Sudul) (1983), programate pe 20 şi 21 septembrie, în sala Auditorium a Institutului Cervantes, de la ora 20:00. Filmele vor rula în versiunea originală, cu subtitrare în limba română, şi vor avea loc cu respectarea tuturor măsurilor de proiecţie privind sănătatea în contextul actual.


Victor Erice s-a născut la San Sebastian şi, la vârsta de 17 ani, s-a mutat la Madrid pentru a urma cursurile la universitate. În 1968 a debutat regizând trei episoade din Los desafios (Provocările), alături de Jose Luis Egea şi Claudio Guerin iar în 1973 a realizat primul său lungmetraj, El espiritu de la colmena (Spiritul stupului), care a câştigat Scoica de Aur la Festivalul de Film de la San Sebastian. În 1983 a regizat El Sur (Sudul), bazat pe povestea Adelaidei Garcia Morales (nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de la Cannes), iar în 1992, El sol del membrillo (Vis de lumina), împreună cu pictorul Antonio Lopez, film care a câştigat Premiul Juriului şi Premiul Internaţional al Criticii la Festivalul de la Cannes. În 2014, la Locarno Film Festival, Erice a primit Leopardul de Aur pentru întreaga carieră.

Organizatorii anunță că accesul la proiecţii se face pe bază de rezervare în scris printr-un e-mail trimis la cultbuc@cervantes.es . Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris. Evenimentul „Portret de regizor: Victor Erice” este realizat cu sprijinul Filmotecii AECID – Agenţia Spaniolă pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare.

El espiritu de la colmena (Spiritul stupului) (1973) este o dramă plasată în perioada postbelică, la mijlocul anilor 40, într-un sătuc din Castilla, unde două surori de opt, respectiv şase ani văd filmul „Dr Frankestein”. Cea mică este atât de impresionată de imaginile din film, încât o copleşeşte cu întrebări pe sora sa, care îi spune că monstrul este viu şi că se ascunde undeva în apropiere de sat. „Unul dintre titlurile cele mai importante din cinematografia spaniolă… Diferenţa între mediul sordid şi imaginaţia fabuloasă a splendidei Ana Torrent creează o precizie admirabilă ce duce creaţia în zona perfecţiunii absolute” (Fotogramas).

El Sur (Sudul) (1983), o dramă psihologică ce se axează pe relaţia dintre un tată şi fiica sa, scoate la iveală adevăruri nespuse zeci de ani şi secrete dureroase. Perspectiva asupra tatălui fluctuează în funcţie de vârsta la care o vedem pe protagonistă, la început fetiţa inocentă care trăia cu părinţii în satul La Gaviota, până adolescenta care vrea să înţeleagă mai bine mecanismele care au stat în spatele acţiunii tatălui.

Institutul Cervantes este o instituție creată de Spania în anul 1991 cu scopul de a promova și preda limba spaniolă și de a difuza cultura Spaniei și a tărilor vorbitoare de limba spaniolă. Sediul central al instituției se află la Madrid și la Alcalá de Henares (Madrid), orașul unde s-a născut scriitorul Miguel de Cervantes. Institutul Cervantes este prezent pe cinci continente cu peste 90 de centre, între care se remarcă Institutul Cervantes din București deschis oficial în ianuarie 1995.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.