Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți critică „sabotarea” transportului public feroviar

Cele 29 de garnituri au fost anulate parțial sau total de la sfârșitul lunii iulie, 8 dintre ele în perioada imediat următoare, i-au făcut pe cei de la Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți (SESM) să critice felul în care este administrat transportul public feroviar, acuzat că ar fi sabotat pentru a face loc operatorilor privați.


Anunțul făcut de către CFR Călători pe website-ul companiei de Stat argumentează anularea cu o „cerere mai redusă de trafic” și „utilizarea eficientă a resurselor”. În opinia platformei de organizare democratică pentru elevi, studenți și tinerii care muncesc, acest lucru înseamnă de fapt că austeritatea a lovit și sectorul feroviar.

Un Ordin al Ministrului Transporturilor pus în dezbatere publică în luna iunie prevedea o tăiere cu 180 de milioane de lei a subvențiilor pentru CFR Călători, comparativ cu anul 2020. Reducerea din costuri ar fi făcută pentru a se încadra în compensație. Astfel, eliminarea gratuității studenților pe tren a însemnat, totodată, eliminarea unei subvenții mascate pentru companie, subliniază SESM.

În același timp, cererea s-a redus, întrucât un număr mare de studenți au ales alte mijloace de transport, mai eficiente și mai rapide. Printre trenurile anulate, se numără trenuri IR de lung parcurs și trenuri destinate navetiștilor – cu alte cuvinte, garnituri esențiale pentru transportul feroviar din România.

Alocarea de sume insignifiante pentru modernizarea infrastructurii feroviare, astfel încât aceasta să fie disfuncțională și insuficientă, a contribuit la această sabotare, susțin reprezentanții sindicatului. În acest punct, cererea va veni cu precădere dinspre persoane care nu își permit alte mijloace de transport sau care beneficiază de gratuități și reduceri. Eliminarea astfel a unei părți semnificative din cerere prin înlăturarea gratuității pe tren pentru studenți (o măsură socială și în același timp o subvenție mascată pentru CFR, prețul călătoriilor fiind achitat de stat) a contat foarte mult.

Companiile private vin să umple golul creat astfel

Cu ajutorul financiar din partea Statului și cu posibilitatea de a mări tarifele, acestea surclasează CFR, susține sindicatul. Discursul public se mută apoi, prin media controlată, spre ineficiența CFR și se subliniază nevoia de vânzare/privatizare sau de noi subfinanțări ale companiei, completează tinerii.

Adevăratul beneficiar de pe urma dispariției unui serviciu public esențial ar fi companiile private care îi preiau funcțiile. Conform unor dezvăluiri ale Club Feroviar făcute la început de iunie, 4 dintre cei 5 operatori privați din România vor câștiga zeci de milioane de lei în urma reducerii subvențiilor pentru CFR. De aici până la privatizarea sau desființarea CFR, companie ucisă încet prin subfinanțare și care va fi surclasată de operatorii privați, mai e doar un pas”, concluzionează reprezentanții SESM.

Transportul feroviar din România este, astfel, privatizat, înspre câștigul deținătorilor de firme din domeniu. Tarifele cresc și trenul încetează să mai fie un mijloc de transport accesibil tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.