Crucea Roșie dorește să reducă vulnerabilitatea adolescenților aflați în sistemul de protecție în fața violenței sexuale și de gen

Prin proiectul C.A.R.E, finanţat de către Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, 60 de adolescenți care beneficiază de o măsură de protecție specială urmează să fie implicați în activități al căror scop final îl reprezintă reducerea vulnerabilității în fața violenței sexuale și de gen, a a traficului, exploatării, violenţei în cuplu şi prădătorilor din online şi offline.


România reprezintă ţara cu cel mai mare număr de persoane traficate din Uniunea Europeană. Conform Raportului anual privind fenomenul traficului de persoane, 47% dintre persoanele traficate sunt sub vârsta de 18 ani, iar procentele cresc la 70% dacă extindem grupa de vârstă la 19 ani. Cel mai vulnerabil grup în faţa exploatării sexuale este reprezentat de fete/femei. Potrivit Raportului Comisiei parlamentare privind situaţia copiilor dispăruţi, 40% dintre aceştia provin din sistemul de protecţie. Cel mai frecvent, ajung victime ale traficului copiii afectaţi de sărăcie, lipsa educaţiei, disfuncţionalităţile din familie, şi cei vulnerabili din centrele rezidenţiale.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România şi Fundaţia Sensiblu, cu sprijinul financiar al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, prin „The Empress Shoken Fund”, vor implementa în perioada iunie 2021 – mai 2022 proiectul C.A.R.E. – Courage, Authenticity, Respect, Equality. Riscul de a deveni victime ale violenţei sexuale şi de gen este unul real, demonstrat de statistici, prin urmare rolul proiectului este de a-i ajuta pe copii și adolescenți să prevină şi să ceară ajutor dacă se află într-o astfel de situaţie.

Toţi avem nevoie de a fi văzuţi, acceptaţi, validaţi. Prădătorii speculează aceste nevoi umane, spunându-le tinerilor ce au nevoie să audă şi le oferă iluzia unei vieţi uşoare, în care pot avea tot ce îşi doresc. Ceea ce pare un vis, devine un coşmar în care tinerii îşi pierd dreptul asupra propriei persoane, libertatea de mişcare, libertatea de a fi şi de a decide, intrând într-un abuz continuu, de cele mai multe ori fără ieşire.

Claudia Bădica, psiholog în specialitatea psihoterapie Fundaţiei Sensiblu şi expert violenţă sexuală şi de gen în cadrul proiectului C.A.R.E.

Conform celor două rapoarte de mai sus, metoda „lover-boy” este descrisă ca fiind tehnica de abordare şi recrutare predilectă a traficanţilor. Practic, identifică şi intră în relaţii de cuplu cu adolescenţi vulnerabili (care au suferit deja diferite traume, abandon, violenţă, abuz, neglijenţă, sărăcie) pe care îi manipulează ulterior, oferindu-le bani, afecţiune şi promiţându-le o viaţă mai bună în afara centrului.

Aspectul inovator al proiectului este reprezentat de abordarea psihosocială a unei categorii de persoane foarte vulnerabile, dar ignorate în discuţia despre violenţă sexuală şi de gen. Obiectivul nostru este de a educa nu doar beneficiarii direcţi, ci şi personalul din centrele de îngrijire instituţională şi voluntarii Crucii Roşii Române în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile.

dr. Sorina Botescu, coordonatoarea proiectului C.A.R.E.

În proiectul C.A.R.E., 20 de specialişti îi vor ajuta pe adolescenţi să identifice formele de violenţă sexuală şi de gen, să evite capcanele agresorilor, să înveţe modele de relaţii egale, bazate pe respect şi cooperare şi să conştientizeze nevoia de sprijin şi cererea acestuia. Vor fi organizate sesiuni de training cu specialiştii, workshop-uri educaţionale cu adolescenţii, activităţi recreative şi o tabără, toate având ca scop familiarizarea cu fenomenul de violenţă sexuală şi de gen, identificarea situaţiilor de acest tip, înţelegerea dinamicii relaţiilor violente şi a celor non-violente, intervenţia în cazurile de violenţă sexuală şi de gen în rândul adolescenţilor, gestionarea comportamentelor dificile ale adolescenţilor.

Crucea Roşie Română şi Fundaţia Sensiblu nu sunt la prima colaborare, în anul 2016 cele două entități au implementat în parteneriat proiectul „Consolidarea metodelor şi practicilor psihosociale pentru creşterea rezilienţei femeilor victime ale violenţei domestice”, finanţat prin programul Drepturi, Egalitate, Cetăţenie/Justiţie al UE.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.