Carapaz a câștigat aurul olimpic la cursa masculină de ciclism pe șosea (Tokyo 2020)

După un parcurs de 6 ore, 5 minute și 26 de secunde, Richard Carapaz a câștigat pentru Ecuador medalia de aur în cursa masculină de ciclism pe șosea. Finala a fost palpitantă până la finalul de pe circuitul Fuji, unde Carapaz nu a mai fost prins din urmă de către Van Aert și grupul de favoriți. Eforturile belgianului au fost răsplătite cu o medalie de argint, deși la sprintul final Pogacar era cât pe ce să îi fure această poziție de sub nas.


Fiind favorit pentru triplele victorii (pe cățărare, la contratimp, la sprint) din Turul Franței, belgianul Wout Van Aert nu a fost lăsat niciun moment să scape singur spre victorie. Dacă în marile tururi sau în cursele speciale de o zi, unde traseul este cunoscut foarte bine de către cicliști, se poate stabili o strategie complexă pentru victorie, în cazul cursei de la Tokyo 2020, lucrurile au stat puțin diferit.

Cu 25 km înainte de finiș, Richard Carapaz (Ecudaor) și-a lăst partenerul de evadare, Brandon McNulty (SUA), în urmă. Faptul că circuitul Fuji Speedway are mici diferențe de nivel l-au ajutat pe ecuadorian să reușească detașarea și să pedaleze de unul singur pe ultimii kilometri. Și nici nu a mai fost ajuns din urmă, deși în grupul de urmăritori au fost făcute tentative, în general conduse de către ciclistul belgian.

Podiumul a fost completat de Van Aert și Tadej Pogacar, belgianul fiind vizibil obosit după ce dusese trena pentru foarte mulți km în încercarea de a-l prinde din urmă pe Carapaz. Sprintul final a fost unul spectaculos, fiind nevoie de foto-finiș pentru departajarea câștigătorilor.

După victoria din Giro din 2019 și clasarea pe podiumul Turului Franței din 2021, Carapaz a reușit să se impună la Jocurile Olimpice, mai ales pentru că nu mai câștigase niciodată un eveniment de o zi. Nimeni nu va putea să-i ia titlul pentru câțiva ani.

Acesta este cel mai bun lucru care mi s-ar fi putut întâmpla în viața mea.

Richard Carapaz

Ciclistul a subliniat că este a doua medalie de aur din istoria țării sale la orice sport, așa că este un moment special. Mai ales că au trecut 24 de ani de la ultima medalie de aur și în sportul pe care majoritatea ecuadorienilor îl urmăresc.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.