Retragerea produselor contaminate cu oxid de etilenă: sunt vizate produsele ce conțin E410 (gumă de caruba)

Presa internațională citează Comisia Europeană care a dispus retragerea de pe piața UE a tuturor produselor care conţin un aditiv (E410 sau roşcovă / gumă de caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă. Pentru acest pesticid nu se poate determina un nivel sigur de expunere pentru consumatori, iar ca atare Executivul european cere această măsură de urgență.


Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov. Cele mai multe produse care îl utilizează sunt înghețatele.

În cazul multor produse, acest aditiv a fost contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen și toxic pentru oameni, interzis în UE. Oxidul de etilenă a fost detectat în sute de produse de înghețată și alte condimente încă din toamna anului 2020.

Societatea civilă europeană au făcut presiuni asupra autorităţilor și au solicitat renunțarea la planurile de a permite intrarea pe piaţa europeană a acelor produse (fabricate înainte de 14 iunie 2021) a căror contaminare ar fi sub pragul detectabil de 0,02 mg/kg.

Companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă „vor trebui, sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate” cele care au fost deja cumpărate de consumatori, a indicat unitatea de criză înfiinţată pe această temă, într-un comunicat emis de către Comisia Europeană pe 16 iulie.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.