Sute de persoane salvate din Marea Mediterană au ajuns cu bine în Italia

Tragedie evitată la limită în Marea Mediterană. Un total de 572 de persoane salvate de către nava Ocean Viking au fost debarcate în Italia, după zile întregi în care autoritățile nu au emis autorizarea pentru a acosta către organizația neguvernamentală umanitară.


Toate persoanele aduse la bordul navei în decursul a 6 misiuni de salvare, în doar câteva zile în Mediterană, au fost debarcate cu succes în Sicilia. Până sâmbătă seara, toţi migranţii care fuseseră pierduți pe mare părăsiseră nava organizaţiei umanitare SOS Méditerranée în portul Augusta.

SOS Méditerranée a lansat la mijlocul săptămânii un apel către autoritățile UE pentru găsirea unui port sigur şi debarcarea persoanelor aflate la bordul Ocean Viking. Menținerea oamenilor pe o navă pentru o perioadă prelungită de timp, când tocmai au trecut printr-o experiență aproape de moarte pe mare, adaugă suferință inutilă și evitabilă, subliniau reprezentanții organizației.

Situația de la bordul Ocean Viking se înrăutățește cu ora. Nu există timp pentru discuții în spatele ușilor închise. Trebuie găsită o soluție acum pentru cei 572 de supraviețuitori de la bord.

Luisa Albera, Coordonatoare de căutare și salvare

Mai existau și îngrijorări privind epuizarea raţiilor alimentare preambalate şi a medicamentelor, precum şi de starea sănătăţii anumitor pasageri, obosiţi şi deshidrataţi după zilele pe mare înainte de a fi salvaţi. Pentru început, până pe 9 iulie, doar unui număr de 133 de persoane li s-a permis debarcarea, printre ele numărându-se cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale speciale, precum și minori.

Până pe 9 ianuarie 2021 deja fuseseră pierdute 15 vieți în Mediterană. Până la jumătatea acestui an, ONU estimează că numărul victimelor a urcat la 740! Autorităţile italiene au acceptat apelul echipajului de pe Ocean Viking decât după ce era clar că situația la bordul navei devenea tragică.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.