Consiliul Concurenţei va investiga îndeaproape 4 sectoare digitale

Consiliul Concurenţei anunţă că va investiga îndeaproape 4 sectoare digitale din România pentru a evalua caracteristicile acestora şi impactul pe care îl au asupra pieţei concurenţiale. Servicii de intermediere a livrărilor online, serviciile de intermediere online a cazărilor, serviciile de comercializare online a pachetelor turistice, precum şi serviciile de publicitate online sunt cele care intră în obiectivul autorităţii.


Pandemia de COVID a subliniat necesitatea derulării afacerilor în mediul online, context în care, pentru ajunge la consumatori, tot mai multe companii au devenit parteneri/clienţi ai platformelor de intermediere. Astfel, autoritatea în domeniul concurenţei anunţă că doreşte să:

  • identifice cadrul şi modul de funcţionare a pieţelor online din România,
  • condiţiile în care se desfăşoară negocierile în fiecare sector,
  • tendinţele în furnizarea de servicii de intermediere online,
  • precum şi existenţa unui posibil impact asupra firmelor româneşti care utilizează servicii de intermediere online urmare a apariţiei unor condiţii nefavorabile.

Această iniţiativă face parte din eforturile noastre de a asigura buna funcţionare a sectoarelor online, mai ales în contextul în care suntem implicaţi în aplicarea la nivel naţional a Regulamentului European P2B care vizează, printre altele, transparentizarea termenilor şi condiţiilor de pe platformele online în relaţia lor cu firmele utilizatoare de servicii de intermediere online.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Ca urmare, Consiliul Concurenţei va analiza raporturile între restaurante şi platformele de livrări online, comportamentul platformelor cu specific turistic atât faţă de partenerii contractuali, cât şi faţă de consumatori posibilul dezavantaj din punct de vedere concurenţial al firmelor româneşti în ceea ce priveşte furnizarea de servicii de publicitate online.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenţei şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii,iniţiază procedurile necesare pentru a le sancţiona

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.