Apel la dezbatere națională privind reducerea poluării

Mediul înconjurător și ecologia în general capătă pe zi ce trece un rol tot mai important în modul în care oamenii își desfășoară activitățile, fie că e vorba de muncă, fie modul modern de viață. Europarlamentarul Vlad Botoș (USR PLUS) face un apel la reducerea poluării, oferind exemple din alte State Membre UE pentru necesitatea unei dezbateri la nivel național.
Din punctul de vedere al autonomiei energetice pentru fiecare gospodărie este necesară modificarea legilor care guvernează domeniul energetic. Astfel vor fi sprijinite utilizarea panourilor solare, a micilor turbine eoliene sau a oricăror alte inovații care permit utilizarea energiei din surse regenerabile în gospodării, susține europarlamentarul român.
Reprezentantul României în Parlamentul European își dorește o dezbatere serioasă la nivel național și european pentru luarea măsurilor necesare de reducere a poluării care ne îneacă plămânii zilnic, însă această dezbatere trebuie să fie deschisă, bazată pe date clare și să nu favorizeze din start o tehnologie sau alta.
Există însă și aspecte sau decizii controversate pe care trebuie să le dezbatem și să le adoptăm ca națiune sau să le respingem. Există o tendință de a duce lucrurile mai departe decât ne permite realitatea economică și tehnică și există tendința de la polul opus, de a respinge orice măsuri care vizează reducerea poluării.
Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar

Este oferită drept exemplu administrația Regiunii Metropolitane Bruxelles, care a decis că utilizarea mașinilor cu motoare diesel va fi interzisă în Bruxelles începând cu anul 2030, iar mașinile care funcționează cu benzină vor fi interzise din anul 2035! Europarlamentarul Botoș consideră că este deosebit de important să „nu ne lăsăm duși de val” și recomandă ca deciziile să fie bazate pe date științifice.
Dacă datele acestea arată clar că trebuie să reducem poluarea, în schimb nu ne arată care sunt modalitățile exacte de a ajunge acolo. Atunci când vorbim despre transport sau despre orice alt domeniu, trebuie să ne gândim la emisiile nete, adică la poluarea de la momentul designului până la reciclarea totală a unui produs.
Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar
Mașinile electrice ar putea fi o soluție mai puțin poluantă, dacă bateriile pe care le putem avea la dispoziție sau electricitatea nu vor fi mari poluatori. Pe de altă parte, mașinile clasice (cele cu motoare pe ardere) ar putea fi o opțiune viabilă dacă motoarele clasice pe motorină sau benzină au filtre foarte bune, dacă procesul de fabricare a mașinilor și combustibililor se va schimba așa încât poluarea să se reducă simțitor, mai susține Botoș.