Debut în Turul Franței la ciclism (și) cu o căzătură masivă a plutonului, cu 45 km înainte de finiș

Un debut care a oferit spectacol (nedorit) într-un Tur al Franței care va trece prin aproape tot Hexagonul înainte de marele final de la Paris din 18 iulie. Etapa a avut parte de un câștigător în persoana lui Alaphilippe, care îmbracă și tricoul galben, iar cicliștii au avut parte de o căzătură masivă care a oprit aproape întreg plutonul. Pariurile făcute acum pentru cine și-ar adjudeca Turul peste 3 săptămâni pot fi întoarse și de astfel de evenimente neplăcute.


Ediția din 2021 a Turului Franței la ciclism a început la Brest, în regiunea Bretania. Startul dinaintea pandemiei fusese programat pentru Copenhaga, Danemarca, situația însă fiind schimbată între timp. Etapa de Grand Départ a avut 197 km, cu sprintul punctat la 135,1 km și totalizând 4 cățărări de categoria 4 și alte 2 de categoria 3.

Chiar dacă etapa era și-așa dificilă din cauza diferenței de altitudine de 3.000 m și un final de 3,5 km în cățărare (ultimii 500m pe plat), căzătura a peste 95% din pluton (din cauza unui spectator, într-o porțiune de drum îngustă) cu 45 km înainte de finișul la Landerneau a făcut ca rutierii să depună un efort și mai mare.

Ide Schelling (Bora hansgrohe), la al doilea mare tur al său, s-a remarcat drept cel mai bun evadat până la kilometrul 30, după ce și-a lăsat grupul în urmă și a bifat atât primul loc la sprint cât și cel la cățărare. Printre cei care contează într-un clasament general viitor, sprintul a fost câștigat de Caleb Ewan, pe locul secund plasându-se Peter Sagan, semnalând că și în acest tur va ținti tricoul verde.

O altă căzătură serioasă, în ultimii 15 km, a pus o presiune și mai mare pe rutieri, cei care s-au poziționat pe primele poziții înainte de accident reușind să concureze pentru victoria de etapă. Dintre cicliștii care au căzut unii au ajuns și cu 10 minute după câștigătorul de etapă.

Prima poziție de pe podium, după 4 ore și 39 de minute de pedalat, a fost ocupată de Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), locul secund de Michael Matthews (Bike Exchange), iar bronzul de către Primoz Roglic (Team Jumbo Visma). Turul se anunță unul interesant unde nu doar profilul etapelor, strategia echipelor sau performanțele cicliștilor își vor spune cuvântul, ci și incidentele și accidentările de genul celor din prima etapă.

Turul Franței începea în mod tradițional cu un contratimp prolog sau un sprint, dar anul acesta organizatorii cursei au dorit să ofere modificări suplimentare celor 21 de etape, găzduind două contratimpuri individuale pentru prima dată din anul 2013.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.