Amendă 1 milion euro pentru IKEA Franța și închisoare directorului executiv pentru supraveghere ilegală și stocarea datelor personale ale angajaților

Unul dintre cele mai cunoscute firme de mobilă din lume trebuie să plătească o amendă de 1 milion euro. Conform presei internaționale, IKEA Franța a fost găsită vinovată pentru supravegherea abuzivă și ilegală a angajaților între anii 2009 și 2012, precum și stocarea datelor personale ale acestora pe care le-a obţinut în mod incorect. Fostul director general al subsidiarei a primit o sentință de 2 ani de închisoare cu suspendare.


Instanța de judecată a decis că IKEA Franța a obținut date cu caracter personal printr-un mijloc fraudulos. În fapt firma şi-a spionat angajaţii timp de mai mulţi ani. Managementul companiei a violat viaţa privată a celor din subordinea lor prin colectarea informaţiilor din conturile bancare.

Mai mult, directorii ar fi folosit investigatori sub acoperire pentru a elabora rapoarte despre angajați. De asemenea, judecătorii l-au amendat pe fostul director, Jean-Louis Baillot, cu o amendă de 50.000 de euro pentru stocarea datelor personale și închisoare de 2 ani cu suspendare.

Ancheta începută în 2013 a șocat lumea business când Stefan Vanoverbeke, director executiv al diviziei franceze, împreună cu predecesorul său Jean-Louis Baillot, și directorul financiar Dariusz Rychert au fost arestați. În martie 2021, în sala de judecată Baillot a negat orice responsabilitate în acest scandal și a rezumat acuzațiile ca fiind ridicole, grotești și absurde. Magistrații francezi nu au fost de acord.

Foto: Alexander Isreb

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.