Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism 2021 câștigat de Victor Ilie cu ancheta despre achiziția de echipamente medicale în pandemie

Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu, Centrul Rațiu pentru Democrație și Rațiu Forum anunță câștigătorul Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism 2021 în persoana lui Victor Ilie, reporter Recorder. Materialul său despre achiziția de echipamente medicale în pandemie i-a adus nu doar recunoașterea profesională ci și oportunitatea de a participa la Reuters Journalist Fellowship Summer School.


În noiembrie 2020 Victor Ilie a publicat ancheta prin care l-a descoperit și l-a adus în atenția publicului pe „Regele pandemiei”, principalul responsabil cu achiziția pentru stat și cetățeni de echipamente medicale vitale în pandemie, stăpân peste un „regat” dominat de „corupție, sfidare și incompetență”, informează organizatorii Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism.

Îl felicit pe Victor Ilie pentru ancheta sa impecabil documentată, prin care a descoperit un (nou) personaj corupt conectat la resursele publice, învestit cu puteri de decizie uriașe într-un moment critic pentru toată lumea și urmărit penal în prezent de procurorii anticorupţie pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Nicolae Ratiu, Președintele Fundației Caritabile a Familiei Rațiu

Potrivit membrilor comisiei de jurizare care au evaluat propunerile de anul acesta, ancheta semnată de Victor Ilie este un exemplu de „jurnalism de clasă”, venit dinspre un proiect independent de presă, un material documentat într-o perioadă în care accesul jurnaliștilor la informații a fost adesea limitat.

Grafic: Recorder/Victor Ilie

Laureatul va participa cu susținerea Fundației Caritabile a Familiei Rațiu la ediția 2021 a Reuters Journalist Fellowship Summer School, o școală de vară destinată jurnaliștilor profesioniști din toată lumea, organizată de Reuters Institute for the Study of Journalism.

Susținem jurnalismul de investigație în România și ne dă speranță faptul că citim o mulțime de anchete de calitate atunci când evaluăm propunerile de laureați, materiale lucrate atent și profesionist de jurnaliști integri și dedicați, de care societatea are mare nevoie, în special în momente de criză.

Nicolae Ratiu, Președintele Fundației Caritabile a Familiei Rațiu

Victor Ilie (foto jos) a absolvit Facultatea de Jurnalism de la Iași (2012), a scris în Opinia Veche (fostă Opinia Studențească), Jurnalul Național, Casa Jurnalistului, Rise Project și Inclusiv. Din septembrie 2020, s-a alăturat echipei Recorder. Jurnalistul va primi distincția în mod oficial în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Dialogurile Rațiu pentru Democrație, eveniment organizat de Rațiu Forum și LSE IDEAS între 13 și 14 septembrie 2021, la Turda.

Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015, inspirat de Ion Rațiu, care –odată revenit în România în 1990, după 50 de ani de exil– a luptat pentru libertatea presei, necesară unei democraţii funcţionale. Premiul promovează și încurajează jurnalismul de investigație, recunoscând meritele jurnaliștilor români, nominalizați de Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch și de reprezentanți ai facultăților de Jurnalism din Cluj și București. Câștigătorii edițiilor anterioare: Diana Oncioiu, Dela0; Alex Nedea, Recorder; Paul Radu, RISE Project; Ovidiu Vanghele, Să Fie Lumină; Emilia Șercan, Pressone; Cătălin Tolontan, Libertatea.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.