Participare în cadrul Stației Spațiale Internaționale sau menținerea sancțiunilor?

Reprezentanții Rusiei au emis o condiționalitate privind continuarea participării la programul Stației Spațiale Internaționale (ISS), care ar urma să fie finalizată sub actualele prevederi în anul 2025, de ridicarea sancţiunilor impuse de SUA împotriva companiilor ruseşti. În eventualitatea în care nu se va găsi un compromis, autoritățile spațiale rusești spun că vor continua cu o stație proprie.


Aflat într-o audiere în parlamentul Rusiei, directorul Roskosmos (agenția spaţială națională), a declarat că sancţiunile SUA împotriva țării trebuie retrase imediat dacă se dorește cooperarea în viitor. Dmitri Rogozin a adăugat că în caz contrar, Rusia se va baza pe propria staţie spaţială, participarea la ISS după anul 2025 fiind astfel incertă.

Sancțiunile SUA asupra mai multor companii rusești au fost impuse ca urmare a sprijinului acordat de către guvernul condus de Vladimir Putin forțelor separatiste din estul Ucrainei. Ca urmare a măsurilor luate împotriva lor, cotei companiilor ruseşti pe piaţa internaţională ar fi scăzut.

Rusia declară că se va baza pe o stație spațială a cărei construcții a început la sol și care va fi lansată pe orbită în 4 ani. În urmă cu puțin timp, China a anunțat că va construi o proprie stație spațială cu termen de finalizare 2022!

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.