Sergiu Vlad: Deputații USR PLUS au votat pentru ca românii să-și poată cumpăra până la 1 septembrie 2023 vechime la pensie

Prin votul de săptămâna trecută a deputaților USR PLUS românilor le este oferită posibilitatea de a cumpăra ani de vechime la pensie și, implicit, le este asigurat dreptul la o pensie decentă. Posibilitatea cumpărării de ani vechime la pensie este de un real folos inclusiv pentru românii din Diaspora, declară reprezentantul arădenilor, Sergiu Vlad.


Una dintre modificările aduse în Parlament actului normativ prevede prelungirea până la 1 septembrie 2023 a termenului în care cei interesați pot face demersurile necesare. Cu alte cuvinte, cei care au avut pauze în activitatea formală de muncă – inclusiv românii din Diaspora, care au lucrat și informal și acum vor să se întoarcă acasă la bătrânețe – pot completa voluntar, fără a depinde de un angajator, perioadele care lipsesc, susțin reprezentanții USR PLUS.

Termenul până la care se poate face această procedură a fost modificat, de la 1 septembrie 2021 la 1 septembrie 2023. Contractul de asigurare socială va putea fi încheiat, după promulgarea legii adoptate pe 26 mai, până la data de 1 septembrie 2023, urmând ca plata contribuției de asigurări sociale datorate să se facă într-o singură tranșă sau eșalonat până la data de 31 august 2023.

Mulți dintre românii din Diaspora nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare și nu sunt asigurați în sistemul public din România pentru anumite perioade.

Proiectul adoptat le dă posibilitatea să-și cumpere ani de vechime și le asigură dreptul la pensie, după ce au fost neglijați ani la rând de către țara lor de origine. Românii care doresc să-și completeze stagiul de cotizare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să nu aibă calitatea de pensionari, indiferent de vârstă
  • să fi lucrat efectiv cel puțin 9 ani (cei 6 ani de vechime care pot fi maximum cumpărați îi vor ajuta astfel să ajungă la pragul de 15 ani, care reprezintă stagiul minim de cotizare pentru obținerea unei pensii pentru limită de vârstă)
  • să nu fi avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia în perioada pentru care solicită asigurarea
  • să nu fi avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea.

Cota de contribuție de asigurări sociale pentru o lună este de 25% din venitul asigurat, venit care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară valabil la data încheierii contractului de asigurare (2.300 de lei în prezent).

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.