Dialog despre impactul tranziției energetice asupra zonelor cu exploatări miniere (precum Valea Jiului) cu comisara Elisa Ferreira, responsabilă pentru politica de coeziune

În cadrul ședinței Comisiei pentru dezvoltare regională, REGI, din Parlamentul European, reprezentantul României, Vlad Botoș, i-a adresat comisarei Elisa Ferreira, responsabilă pentru politica de coeziune, întrebări importante legate de tranziția energetică și impactul acesteia asupra unor zone dependente de exploatarea minieră, așa cum este și Valea Jiului din România.


Ținând cont că suntem aproape de finalul pandemiei în multe state din Uniunea Europeană, că vaccinarea se îndreaptă spre cotele necesare pentru a ne relua viața în condiții aproape de normalitate, este momentul să ne îndreptăm atenția spre obiectivele asumate de Uniune pentru acest exercițiu financiar, 2021-2027, declară europarlamentarul Vlad Botoș. Acesta și colegii săi își vor îndrepta atenția și eforturile către Pactul Verde European, către digitalizare pentru că toate regiunile Uniunii Europene trebuie să-și stabilească obiective și să contribuie la reducerea poluării cu dioxid de carbon, cu noxe. Poluarea este una dintre principalele cauze care duc la apariția multor boli.

Întrebarea pusă de europarlamentarul USR-PLUS s-a îndreptat spre acest subiect, românul dorind să afle de la doamna comisar care sunt măsurile pentru a se asigura că acest Pact și atingerea obiectivelor nu devin o povară asupra populației din zonele carbonifere, dar și asupra populației sărace din toate regiunile Europei. Botoș a amintit de România, și Valea Jiului, pentru că aceste zone vor fi afectate puternic de schimbările majore din domeniul energetic.

Vom avea regiuni în România care vor avea de suferit mai ales din lipsa oamenilor competenți sau interesați de binele comunității lor. Voi încerca, în calitate de europarlamentar și vicepreședinte al comisiei REGI, să găsesc și eu împreună cu colegii mei soluții pentru ca aceste regiuni să nu cadă cu totul în sărăcie, să putem asigura siguranța zilei de mâine pentru oamenii de acolo.

Vlad Botoș (USR-PLUS), europarlamentar

Din păcate răspunsul doamnei comisar nu a putut fi la fel de direct și punctual ca întrebarea pe care i-a adresat-o europarlamentarul român. Politicile de coeziune, programele cu finanțare europeană vor fi discutate, analizate, negociate împreună cu Comisia Europeană. În realizarea strategiilor pe baza cărora vor fi aprobate toate aceste sume se cere tuturor Statelor Membre:

  • o viziune pe 10 ani,
  • o modalitate clară de a ajunge la obiectivele propuse,
  • însă nimeni nu oferă garanția că primarii din zonele care necesită reforme radicale își vor face treaba.

Nimeni nu poate garanta că au viziunea, pregătirea necesară în domeniul economic, administrativ și social pentru a-și putea ridica regiunile, pentru a putea să atragă banii europeni pentru a dezvolta noi sectoare economice. Europarlamentarul mai subliniază că toți cei implicați vor încerca să treacă dincolo de apartenența politică și să colaboreze pentru ca oamenii să simtă trecerea spre energia verde ca pe un succes și nu ca pe o povară.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.