Condamnare în primă instanță pentru doi foști șefi ai Academiei de Poliție, în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan

Cunoscută pentru publicarea de informații despre tezele de doctorat plagiate, Emilia Șercan a primit în urmă cu 2 ani mesaje de amenințare după ce a făcut cunoscute opiniei publice informații despre plagiatele derulate la Academia de Poliție. Șefii condamnați la 3 ani de închisoare cu suspendare dețineau funcția de rector, respectiv prorector la școlile doctorale desființate ulterior investigațiilor jurnalistei.


Instanța de judecată a decis, în ședința din 24 mai, că Adrian Iacob (rector) și Mihail Marcoci (prorector) sunt vinovați de comiterea infracțiunii de instigare la șantaj. Cazul autorului amenințărilor și șantajului efectiv a fost disjuns în alt dosar pentru că acesta și-a recunoscut vina. Decizia în dosarul 5273/2/2019 (2552/2019) al Curții de Apel București nu este definitivă.

În urma informațiilor dezvăluite de Emilia Șercan, în aprilie 2019, un mesaj în care era amenințată să „oprească toate activitățile pe care le are în desfășurare”, altfel „va urma calvarul” a ajuns în telefonul acesteia. Lucru care a făcut-o pe jurnalistă să facă publică amenințarea și să solicite organelor penale o investigație, care a identificat autorul drept un ofițer de poliție.

Printre cei cărora le-a fost afectată cariera și renumele prin dezvăluirea plagiatelor se numără nu doar fostul rector Iacob ci și primarul sectorului 3, Robert Negoiță, chestorul principal de poliție (r), Cătălin Alexandru Ioniță, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, și poate cel mai celebru Gabriel Oprea, acesta fiind chiar conducător de doctorate plagiate.

Pe lângă sentința de 3 ani de închisoare cu suspendare, judecătorii au mai hotărît că în temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere stabilit pentru inculpați, aceștia vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile în cadrul uneia dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare, ce va fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune București. De asemenea, jurnalista ar primi suma de 80.000 lei cu titlu de daune morale și plata cheltuielilor de judecată.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.