Se caută designuri de scrumiere stradale și scrumiere individuale / portabile

Ce se întâmplă cu banalul muc de țigară pe care oamenii îl aruncă, într-o fracțiune de secundă, pe jos? Această întrebare o pun cei de la igloo media la debutul competiției de design pe care o lansează alături de BAT România. Înscrierile au început din 17 mai și se mai pot face până pe 17 iunie 2021, premiile cumulând 6.000 euro.


Ceea ce poate părea un gest reflex mărunt și inofensiv capătă, prin multiplicare, proporții uriașe, cu consecințe vizibile în comunitățile în care trăim. Igloo lansează, cu sprijinul BAT România, o competiție de design ce dorește să încurajeze comportamentul responsabil și ce va susține totodată comunitatea creativă locală, oferind soluții sustenabile pentru un oraș curat. De asemenea, BAT România își asumă producția și montarea gratuită a 400 de scrumiere stradale în mai multe orașe din țară.

Arhitecți, designeri și artiști (cu vârsta minimă de 18 ani) sunt invitați în a concepe designuri de scrumiere stradale alături de scrumiere individuale/portabile (pocket ashtrays). Cele două obiecte trebuie să reflecte ideea de responsabilitate individuală și colectivă și să fie gândite ca un ansamblu coerent din punct de vedere tematic/stilistic/funcțional etc. Între ele să existe, deci, un dialog, un fir de legătură, precizează organizatorii.

Participarea este gratuită, câștigătorii vor fi recompensați cu 3.000 euro (premiul I), 2.000 euro (premiul II), respectiv 1.000 euro (premiul III). Primii 100 de participanți care înscriu proiecte valide primesc automat cartea Orașul fericit. Transformându-ne viețile prin design urban, publicată de igloo media. Pentru mai multe detalii legate de participare citiți Regulamentul concursului.

Din juriul competiției fac parte Petru Lucaci (artist plastic, prof. univ. dr. Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, și director al revistei ARTA), Arh. Daniel Claudius Pop (arhitect-șef al Municipiului Cluj-Napoca) și Arh. Adrian Ciocăzanu (director executiv igloo media). Cele trei proiecte câștigătoare vor fi anunțate public în perioada 24-29 iunie 2021 pe igloo.ro și pe canalele social media.

Coordonate de Design

Cele două propuneri – scrumiera stradală și cea portabilă – se pot inspira în mod creativ din următorul spectru cromatic: albastru (sugerând apa și aerul), galben/portocaliu (lumina soarelui), verde (natura), roz/violet (inovație și diversitate).

Scrumieră stradală:
 • integrare armonioasă în estetica peisajului urban
 • designul trebuie să conțină un spațiu de afișare a partenerilor de campanie și a informațiilor despre amenzile aplicate de consiliul local pentru aruncatul deșeurilor pe stradă
 • design care să nu permită (pe cât posibil) accesul în scrumieră al altor deșeuri decât chiștoacele de țigară
 • mecanism practic și eficient de montare (de prindere pe stâlpii stradali) și de golire
 • materiale neinflamabile
 • rezistență și duritate a materialelor (fier, tablă etc.)
 • designul cutiei nu poate fi o formă de publicitate pentru fumat
Scrumieră portabilă:
 • materiale neinflamabile
 • pe lângă funcționalitate, miza esențială o va constitui designul: scrumiera portabilă atât ca expresie a responsabilității individuale, cât și ca mic obiect prețios, de colecție/de autor

Coordonate Tehnice

 • O singură planșă care să ilustreze cele două propuneri (scrumieră stradală + scrumieră portabilă)
 • Dimensiuni 50/70 cm (format A2), minim 72 dpi
 • Descriere proiect: max. 300 caractere (incluse în aceeași planșă)
 • Vederi și secțiuni cotate
 • Format: .jpg, .png
 • Obligatoriu o randare a proiectului – imagine 3D

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.