Parlamentul European: ședința de negociere a grupurilor politice pentru regulamentul infrastructurii energetice transeuropene, condusă de Vlad Botoș (USR-PLUS)

În calitate de raportor al Parlamentului European din partea comisiei REGI, dezvoltare regională, Vlad Botoș (USR-PLUS) a avut onoarea de a conduce ședința de negociere între grupurile politice pentru regulamentul privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 347/2013. În cadrul acestui Regulament se încearcă găsirea celei mai bune soluții privind tranziția spre un domeniu energetic nepoluant bazat într-o cât mai mare măsură pe energia verde.


În cadrul acestui raport se discută despre transportul energiei și a gazului, nu despre aspectul de producție. Astfel, subiectele majore abordate sunt crearea marilor coridoare de transport atât pentru electricitate, cât și pentru rețelele de gaz așa încât să se poată realiza, din punct de vedere tehnic, o piață unică europeană a energiei.

Susținerea proiectelor pe gaz, transformarea infrastructurii în așa fel încât să poată fi adaptată transportului de hidrogen va fi un punct important în negocierile politice.

Vlad Botoș (USR-PLUS), europarlamentar

Reprezentantul României precizează că înțelege susținerea energiilor regenerabile pe care ni le dorim cu toții, însă va încerca să mențină acest raport într-o poziție echilibrată, în care necesitățile ecologice să fie îmbinate cu posibilitățile tehnice reale și cu asigurarea siguranței energetice a tuturor statelor membre din Uniunea Europeană.

Aceștia sunt primii pași pe care îi fac europarlamentarii în transformarea energetică, pași absolut necesari, tocmai de aceea este important de evitat cerințele extreme și elaborat o opinie care să poată fi un punct de plecare pentru revoluția energetică în pragul căreia ne aflăm.

Voi încerca să fac echipă cu colegii din țară, însă avem nevoie ca cei responsabili de acest domeniu, al energiei, să accelereze reformele pentru a nu rămâne în urma Europei. O să vă țin la curent cu negocierile și cu dezbaterile.

Vlad Botoș (USR-PLUS), europarlamentar

Discuțiile cu specialiștii din domeniu l-au ajutat pe europarlamentarul român să-și formeze o opinie clară în ceea ce privește posibilitățile tehnice la nivel european, dar și la nivelul țării noastre. Ritmul de modificare a legislației, de elaborare a strategiilor în domeniu și de implementare a proiectelor trebuie mult accelerat pentru ca România să poată face față schimbărilor.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.