Proiectul de lege „O zi liberă pentru vaccinare” respins în Senat

Pe ordinea de zi a Plenului Senatului din 17 mai a fost inclus și proiectul „O zi liberă pentru vaccinare”. Inițiat de către reprezentanții USR-PLUS, acesta oferă posibilitatea legală atât pentru angajați cât și pentru angajtori de a lua o zi liberă pentru a se vaccina și/sau a însoți copilul minor când va demara campania de vaccinare a copiiilor. Proiectul nu a obținut numărul de vot necesar pentru a fi aprobat. Chiar dacă inițiativa a fost respinsă, aceasta merge în Camera Deputaților, acolo unde se va decide soarta sa.


Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a primit înainte votul unanim în Comisia de Muncă, Familie și Protecție Socială a Senatului României, precum și avizul favorabil al Consiliului Legislativ, respectiv cel al Consiliul Economic și Social. După ce au avut loc consultări cu Confederațiile Patronale și cu Confederațiile Sindicale reprezentative, proiectul de lege a ajuns în plen unde a primit 64 voturi pentru, 60 voturi împotrivă și 4 abțineri.

Pe lângă ziua liberă pentru vaccinare respectiv cea pentru rapel, proiectul mai prevede posibilitatea, odată ce campaniile de vaccinare pentru copii vor fi active, de a lua o zi liberă pentru a însoți minorul la vaccinare dacă procedura va fi organizată în afara unităților școlare. Acest drept la zi liberă s-ar acorda pe baza documentelor justificative eliberate de instituția de profil la care a fost efectuată vaccinarea.

Chiar dacă campania de vaccinare a avansat, măsura este încă necesară pentru segmentul de vârstă activă unde se înregistrează un nivel de 20% persoane vaccinate cu una sau două doze. Cu alte cuvinte, mai există 80% populație din acest segment căreia trebuie creat un cadru cât mai facil pentru vaccinare, precizează inițiatorii.

USR PLUS susține campaniile de vaccinare (în rural din ușă în ușă) și crearea cadrului de motivație suplimentară pentru a păstra ritmul accelerat a vaccinării în rândul populației active pentru eliminarea cât mai curând a tuturor restricțiilor.

Mediul privat a pus umărul pe toată perioada pandemiei, deși a fost puternic afectat.

Acum firmele din mediul privat pot organiza centre proprii de vaccinare, caz în care nu mai vor acorda ziua liberă pentru deplasarea la centrele publice. Odată cu adoptarea acestei inițiative ar exista însă și cadrul care să permită eliminarea măștii la unitatea de lucru, în birouri. Impactul în bugetul unui operator privat, în lipsa unei cote de vaccinare ridicate, dacă au persoane infectate Cu SARS-CoV-2 și măsuri de carantină ale contacților acestora, nevaccinați, este semnificativ mai mare decât ziua liberă de vaccinare.

Sunt angajatori care au dat deja această zi liberă, dar ca să se poată asigura cadrul de 100% vaccinare sunt necesare măsuri suplimentare, astfel măsurile de încurajare reprezintă soluția, nu cele coercitive.

Sergiu Cosmin Vlad (USR-PLUS), senator

Mai mult decât atât, reprezentanții USR-PLUS precizează că astfel se salvează bani la bugetul național. Campania de vaccinare este organizată cu plata cu ora a medicilor și personalului medical din centre, indiferent de câte persoane se vaccinează (excepție de la asta fac medicii de familie), așadar centrele de vaccinare unde există înghesuială după ora 18:00 și în weekend dar nu se prezintă oameni la vaccinat decât ca excepție în intervalul zilelor de muncă, 9:00 – 17:00 reprezintă centre de cost care vor fi mult mai bine folosite cu un flux continuu de lucru.

Alternativa, și anume varianta de suplimentare a centrelor seara și în weekend, prezintă provocări mari legate de resursa umană disponibilă. Mai multe centre cu intervale orare mai scurte implică resursă umană mai multă, iar în prezent centrele existente au dovedit că există multe provocări legate de angajarea personalului medical. Rămâne ca parlamentarii din Camera Deputaților să decidă dacă vor să ca mediul privat să beneficieze de aceste zile libere, iar gradul de vaccinare împotriva coronavirusului să fie ridicat.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.