Cel mai tânăr câștigător din istoria Concursului Internaţional George Enescu: Jaemin Han (Coreea de Sud), secțiunea Violoncel

Cel mai tânăr câştigător în istoria concursului are doar 15 ani împliniți după ce a fost acceptat în competiție la vârsta de 14 ani. Jaemin Han a câştigat marele premiu al secţiunii de violoncel la Concursul Internaţional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel şi orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român.


Violoncelistul din Coreea de Sud a câştigat Premiul I al secţiunii de violoncel, în valoare de 15.000 de euro, la sfârşitul unei finale în care a interpretat fiind acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta cunoscutului dirijor Nicolas Altstaedt. Jaemin Han are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, precum precum şi premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională.

Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: 5 membri ai juriului sunt prezenţi la Bucureşti, urmărind recitalurile finaliştilor în direct, la Ateneul Român, iar 5 au vizionat prestaţiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online.

Câştigătorul locului al doilea (10.000 de euro), germanul Sebastian Fritsch, în vârstă de 25 de ani, a interpretat Concertul în mi minor pentru violoncel şi orchestră op. 85 de Elgar. Artistul a studiat la universităţile de muzică din Freiburg şi Weimar, formarea sa fiind completată în prezent la Academia Kronberg, sub îndrumarea profesorului Wolfgang Emanuel Schmidt.

Locul al treilea (5.000 de euro) a fost ocupat de Ştefan Cazacu (27 ani), care a intepretat Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră op. 104 de Dvořák. Acesta a studiat la Bucureşti şi Viena, cu profesorii Marin Cazacu, Răzvan Suma şi Reinhard Latzko. A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu Filarmonica din Chişinău sau cu Orchestra de Tineret din Alicante.

Trofeul ediţiei din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată şi gravată manual, special pentru Concursul Enescu şi inspirat de tema ediţiei „Frumuseţe în Viaţă”.

Juriul a oferit, de asemenea, un premiu special, pentru cel mai bun acompaniator al sonatei pentru pian şi violoncel nr. 2 în do major op. 26 de George Enescu, în valoare de 4.000 Euro, pianistei Naoko Sonoda. Acesta l-a acompaniat în semifinale pe Sebastian Fritsch. Premiul este o recunoaştere a calităţii interpretării pianistei, în condiţiile în care lucrarea este foarte dificilă.

Concursul George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, şi este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România. Concursul are patru secţiuni – vioară, violoncel, pian şi compoziţie – şi se situează în top 5 la nivel mondial în peisajul competiţiilor de muzică clasică.

Sub denumirea „Frumuseţe în viaţă„, Concursul Internaţional George Enescu 2020 s-a derulat în ciuda pandemiei. Concursul s-a reinventat în online cu o premieră în lumea muzicii clasice internaţionale. Mai exact, primele două etape ale secţiunilor au fost organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiţia, în ciuda pandemiei. Astfel, 205 tineri artişti au putut să-şi urmeze visul şi să participe la Concurs, între 29 august şi 20 septembrie 2020. Ultimele două etape (Semifinalele şi Finalele) sunt organizate live, la Bucureşti, în Ateneul Român, în perioada 12 – 23 mai 2021, cu public în sală.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.