„Adoptă un gargui” pentru a ajuta restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris

Pornite înainte de incendiul de acum câțiva ani, eforturile de restaurare a Catedralei Notre-Dame din Paris îmbracă o metodă creativă. Prin „adoptarea” unui gargui – faimosul ornament grotesc specific stilului arhitectural gotic – cei care dores ca acest monument să dăinuie în continuare se pot implica direct și sprijini astfel acțiunile restauratorilor.


Provocări precum poluarea, ploaia și calitatea inferioară a pietrei folosite în timpul ultimel restaurări din secolul al XIX-lea au slăbit infrastructura de bază a catedralei și conservarea acesteia pentru generațiile viitoare a devenit din ce în ce mai critică. Chiar dacă de la incendiul din 15 aprilie 2019 au trecut doi ani de zile, administratorii sitului Patrimoniului Mondial UNESCO doresc să beneficieze de atenția publicului și să extindă efortul de restaurare de la zonele afectate de foc către tot ansamblul arhitectural care nu a mai văzut reparații majore de la mijlocul anilor 1800.

În arhitectură și, în mod specific, în arhitectura gotică, garguile sunt ornamente, „grotești”, în formă de cap de animal fantastic, situate la capătul unui jgheab sau burlan, pentru scurgerea apei de ploaie, împiedicând astfel apa să curgă pe ziduri și să erodeze mortarul între ele. Expresivitatea acestui detaliu, compoziția sa neobișnuită și neconcordanța evidentă dintre temele doctrinare ale ansamblurilor sculpturale centrale ale bisericilor gotice au dus la atenția pe care garguyli a atras-o de la trezirea interesului „medievalului” din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Arhitecții au folosit adesea mai multe astfel de ornamente pe o clădire pentru a împărți fluxul de apă de ploaie de pe acoperiș și a reduce astfel la minimum posibilele daune cauzate de o furtună de ploaie. Apa ese de obicei prin gura deschisă a sculpturii.

$10.000 pentru „adoptarea” unui singur gargui sau $200.000 pentru restaurarea unui grup

Prietenii Notre-Dame de Paris este organizația de caritate înființată în 2017 și oficial recunoscută în Franța pentru a conduce eforturile internaționale de strângere de fonduri pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame. Cum se poate vedea și din imaginea de mai sus, catedrala deține o sumedenie de astfel de ornamente. Din informațiile organizației caritabile, doar câțiva gargui și un grup mai sunt disponibili pentru „adopție”. Astfel, Phenex, Orias, Agares și alții așteaptă pe cei interesați de restaurarea catedralei să contribuie în mod direct.

Donațiile prin care oamenii pot adopta în mod simbolic un gargui pot începe de la $25, $100 sau $250 și se pot întinde până la cât este de darnică persoana donatoare. Virarea sumelor poate fi făcută o singură dată sau în mod lunar.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.