Administrația Aradului contractează un împrumut de 100 milioane de lei în numele arădenilor, fără consultare publică

În documentația hotărârii adoptate de către reprezentanții politici în Consiliul Local Municipal se precizează că „din cele 4 contracte de credit aflate în derulare, 3 contracte ajung la rambursarea integrală în următorii 3 ani şi anume: BERD II va fi finalizat în iunie 2022, BIRD în august 2023 și BERD III în decembrie 2024.” Cu alte cuvinte, Primăria Arad vrea să înhame arădenii la un nou împrumut de 100 milioane de lei (aproximativ 20 milioane de euro).


Incompetența administrativă va fi acoperită de către arădeni, care sunt împovărați cu un împrumut pe următorii ani. Așa au hotărît reprezentanții partidelor din CLM Arad care au aprobat prin vot unanim (și în mulțumirile primarului Bibarț) contractarea creditului pentru proiectul de amenajare rutieră între UTA și str. Ștefan cel Mare, proiect cunoscut pentru podul nou din prelungirea străzii Șaguna ce ar urma să fie construit.

Aici ar interveni o problemă majoră care indică și mai mult incompetența administrației locale, deoarece puținele fonduri europene (29% din valoarea totală a proiectului) care au reușit să fie atrase sunt condiționate de finalizarea lucrărilor până la finele anului 2023. Având în vedere că alte proiecte importante în Arad zac la faza de studiu sau licitație publică ani de zile în șir, se poate ca și acele milioane pentru autobuze electrice și piste de biciclete să fie pierdute în viitor.

Până atunci cert este noul împrumut pe 10 ani

Acesta se contractează pe o perioadă de 10 ani, din care 3 ani perioadă de grație şi 7 ani perioadă de rambursare. Rata dobânzii va fi compusă din partea variabilă ROBOR la 6 luni (rata medie a dobânzii interbancare din România pentru depozite plasate în RON), publicat zilnic de către BNR, la care se adaugă partea fixă, respectiv marja acordată de Bancă (%/an) prin oferta ce va fi depusă în cadrul procedurii de selecție a finanțatorului. La începutul lunii mai, ROBOR la 6 luni este de 1,68%/an.

În prezent, toate cele 3 finanţări rambursabile externe contractate de la BERD şi aflate în derulare, sunt garantate cu veniturile proprii, parţial din Cote defalcate din impozitul pe venit (până la 5 milioane EUR), conform Acordului de garantare prin venituri din data de 30 octombrie 2006 şi Contractul de ipotecă pe venituri din data de 1 iulie 2014, ambele contracte încheiate între Municipiu şi BERD”, mai precizează reprezentanții administrației locale care vor să scoată în evidență că nu va exista un efort suplimentar asupra bugetului local acest nou împrumut.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.