Comisia Europeană semnează un nou contract pentru 900 milioane de doze de vaccin, în timp ce înlăturarea brevetelor se împinge pe plan secund

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat sâmbătă un nou contract pentru achiziționarea a până la un total de 1,8 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 de la BioNTech-Pfizer, într-un mesaj postat pe Twitter. Acest anunț vine în mijlocul unei discuții urgente, susținute în principal de către reprezentanții ONU, privind înlăturarea brevetelor pentru ca astfel de vaccinuri anti-coronavirus să poată fi produse în orice țară – înlăturând astfel presiunea atât pe mijloacele de producție ale firmelor respective și deci pe timpii de așteptare, cât și pe finanțele țărilor mai puțin bogate.


Un vaccin fără brevete ar însemna sfârșitul pandemiei pentru că vaccinurile implementate peste tot în lume nu ar permite variantelor de virus să circule liber în anumite părți din lume și în altele nu. Cu alte cuvinte, statele care nu își permit achiziționarea unui număr suficient de vaccinuri vor fi nevoite să supună populația unei discriminări sociale privind cine poate primi sau nu vaccinul. Acest lucru în timp ce variantele mai se pot răspândi cu preponderență în exact aceste țări, ridicând riscurile pentru sănătatea locuitorilor, așa cum se întâmplă în prezent în India sau Brazilia.

O lume parțial vaccinată nu este preocuparea conducătorilor politici, în ciuda declarațiilor unor lideri importanți, cum este Joe Biden. Pe continent, în una dintre țările UE cu cel mai încet proces de imunizare a populației, președintele Franței, Emmanuel Macron, subliniază că prioritatea nu sunt brevetele, ci producția de vaccinuri, chiar dacă reprezentantul francez s-a pronunțat în favoarea ideii de renunțare la brevete. Aceeași atitudine pare să îmbrățișeze și președinta Comisiei Europene care a anunțat la finele săptămânii trecute semnarea contractului cu BioNTech-Pfizer pentru 900 milioane de doze livrate în Uniune până în 2023.

Contractul include o comandă fermă pentru 900 de milioane de doze și o opțiune pentru alte 900 de milioane.

Aceste noi livrări, programate pentru acest an și până în 2023 vor face posibilă în special „adaptarea la noi variante ale coronavirusului”, dar și „vaccinarea copiilor și adolescenților”. Vor urma și alte contracte și alte tehnologii de vaccinare, a adăugat Ursula von der Leyen. Nimic însă despre un plan concret pentru înlăturarea brevetelor de pe urma căreia ar avea de câștigat întreaga lume, nu doar Uniunea Europeană.

Foto: Savo Prelevic

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.