Abuzul de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei de gaze naturale, sancționat de Consiliul Concurenței cu 6 milioane euro

Consiliul Concurenţei a anunțat luni sancţionarea companiei Delgaz Grid (membră a grupului E.ON) cu o amendă în valoare de 30 de milioane lei (aproximativ 6,1 milioane euro) pentru că a abuzat pe parcursul a 3 ani de poziţia dominantă pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei de gaze naturale. Mai exact, abuzul a avut loc pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale Instalaţiilor de Utilizare a Gazelor Naturale (IUGN) în zona sa de distribuţie. Compania a recunoscut integral faptele anticoncurenţiale şi a beneficiat de reducerea amenzii, aceasta fiind stabilită la 6,3 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro).


Amenda vine după ani de investigație din partea autorității. Declanşate la sfârşitul anului 2018, cercetările au concluzionat că în perioada martie 2015 – decembrie 2018, Delgaz Grid, în calitate de distribuitor de gaze naturale, a abuzat de poziţia sa dominantă prin refuzul de a acorda acces tuturor companiilor din piaţă la o facilitate esenţială – înregistrarea fişelor de evidenţă a lucrărilor de verificări/revizii tehnice în sa baza de date. În acest fel, au fost create condiţii discriminatorii pentru firmele prezente pe această piaţă faţă una dintre companiile din cadrul grupului E.ON, precizează Consiliul Concurenței citat de Agerpres.

Delgaz Grid deţine o poziţie de monopol pe piaţa distribuţiei de gaze naturale aferentă zonelor geografice pentru care are licenţa de distribuţie, adică în judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistriţa Năsăud, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ, Bacău. Favorizarea companiei din cadrul grupului E.ON a contribuit la consolidarea poziţiei acesteia pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale furnizate în aria de distribuţie a Delgaz. Compania a recunoscut integral faptele anticoncurenţiale şi a beneficiat de reducerea considerabilă a amenzii.

Acţiunile anticoncurenţiale întreprinse de Delgaz Grid au condus atât la afectarea concurenţei pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii tehnice furnizate în aria sa de distribuţie, prin limitarea accesului operatorilor economici pe această piaţă şi împiedicarea dezvoltării acestora, cât şi la afectarea consumatorilor, prin restrângerea posibilităţii acestora de a-şi alege furnizorii de servicii de verificări/revizii tehnice şi prin creşterea cheltuielilor cu astfel de servicii.

Bogdan Chiriţoiu, preşedinte, Consiliul Concurenţei

În calitatea sa de operator al sistemului de distribuţie de gaze naturale, Delgaz Grid avea o obligaţie specială de a asigura un tratament nediscriminatoriu pentru firmele ce acţionează pe pieţe conexe, îndeosebi de a evita favorizarea în orice fel a întreprinderilor care sunt parte a aceluiaşi grup.

Serviciul de înregistrare a datelor din fişele de evidenţă a lucrărilor de verificări şi revizii în baza de date a distribuitorului este indispensabil unei companii care concurează pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, fiind esenţial pentru desfăşurarea activităţii. Prin neînregistrarea sau înregistrarea cu întârziere a fişelor în baza de date administrată de Delgaz Grid, mecanismul de funcţionare a pieţei serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale era întrerupt şi nefuncţional, întrucât informaţia legată de data scadentă a verificării/reviziei tehnice nu era transmisă la timp consumatorului final, prin notificarea realizată de furnizorul de gaze naturale sau operatorilor economici autorizaţi aflaţi deja într-o relaţie contractuală cu clienţii, explică reprezentanții autorității de control.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.