Rata șomajului în rândul tinerilor din Europa a crescut cu aproape 2% în 2020

În 2020, rata medie a șomajului pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani în UE a fost de 16,9%. Conform datelor oferite de Eurostat, rata șomajului în rândul acestui segment de populație a variat în regiunile de pe continent, de la 5% în Praga (Cehia) la 71% în Melilla (Spania). În România aceasta a fluctuat între 8,4% (Nord-Est) și 28% (Centru).


În peste 96% din regiunile UE pentru care sunt disponibile date, rata șomajului pentru tineri a fost de cel puțin două ori mai mare decât cea a șomajului total din aceeași regiune. Există diferențe regionale semnificative în ratele șomajului pentru tineri, motivul principal fiind că dezvoltarea nu este aceeași pretutindeni în Uniunea Europeană.

Ca atare, cea mai scăzută rată a fost înregistrată în Praga, capitala Cehiei (5,0%), urmată de o altă regiune cehă de sud-vest și regiunea olandeză Zeeland (ambele de 5,4%), precum și Boemia Centrală în Cehia și Łódzkie în Polonia (ambele 7,4%). În schimb, cea mai mare rată a fost înregistrată în regiunea spaniolă Melilla (71,0%), urmată de regiunea Greciei centrale (63,6%), Ceuta din Spania (63,1%), Mayotte în Franța (55,4%), precum și în Insulele Canare (51,6%).

Comparativ cu 2019, rata șomajului tinerilor în UE în 2020 a crescut cu 1,8 puncte procentuale. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Grecia Centrală (15,7 pp), în cele două regiuni spaniole Insulele Baleare (12,4 pp) și Cantabria (11,1 pp), în regiunea portugheză Centru (10,6 pp) și în orașul autonom spaniol din Ceuta (10,4 pp). Cea mai mare scădere a ratei șomajului pentru tineri între 2019 și 2020 a fost înregistrată în regiunea franceză Guadelupa (-11,2 pp), Attica din Grecia (-10,8 pp), în Martinica (-9,6 pp), în regiuna Macedoniei de Vest din Grecia (-6,5 pp), precum și în Molise din Italia (-6,0 pp).

Grafic: Eurostat

Rata șomajului în rândul tinerilor reprezintă numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24, ca procent din forța de muncă totală. Prin urmare, rata șomajului în rândul tinerilor nu ar trebui interpretată ca ponderea persoanelor fără loc de muncă în populația generală a tinerilor, precizează Eurostat.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.