Castelul Săvârșin, pregătit pentru sărbătoarea de 10 mai

Luni, 10 mai 2021, Domeniul Regal de la Săvârșin se va deschide publicului începând cu ora 12:00. Satul Regal și Parcul Regal Săvârșin sunt deschise pentru public în tot cursul lunii mai. Ziua de 10 Mai este celebrată din nou în România, după căderea regimului comunist, ca zi de sărbătoare naţională, din anul 2015. Majestatea Sa Margareta, Principele Radu și Principesa Sofia vor sărbători Ziua Regală la castelul din comuna arădeană.


Pe 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar mai târziu, la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul. Data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României. Chiar dacă aceasta avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a doua zi, respectiv la 10/22 mai 1877, actul legal prin care se desființa tributului către Înalta Poartă a fost promulgat de Carol I.

Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârșin este armonia castelului și a parcului. Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă și plină, spațiu și tihnă. Armonia a fost completată – fără îndoială – de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald și elegant.

Majestatea Sa, Margareta a României

Varianta de astăzi a clădirii este rezultatul încă unei transformări, executată în anul 1905, când a fost adăugat un etaj pe capetele laterale ale castelului (la est și la vest). Aceste lucrări au fost făcute de contele Károly Hunyady și Maria Irma. După moartea soției sale, în 1925, contele a fost unicul proprietar al domeniului, până în anul 1932. În acel an, Antoniu Mocioni de Foeni (o persoană influentă și apropiată de Curtea Regală a României) cumpără Domeniul Săvârșin – care include castelul, parcul, clădirile adiacente și pădurile. Domeniul a fost transformat în Societatea Anonimă „Corvin“, în care Mocioni era acționar majoritat. Regele Mihai cumpără proprietatea la 26 martie 1943, acesta și mama sa, Regina Elena, vizitând ca musafiri ai familiei Mocioni castelul și proprietatea înainte de a deveni proprietari.

Sub directa supraveghere a Reginei-Mamă Elena, castelul este supus unor lucrări de reparații și modernizare până în 1945. Din decembrie 1947 până la 1 iunie 2001, Familia Regală a fost absentă de la Castelul Săvârșin, care a fost confiscat de regimul comunist. În cei 54 de ani de confiscare, castelul a servit drept spital, școală și reședință de protocol. În cele două decenii de la revenirea pe Domeniul Regal Săvârșin, sub directa conducere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, castelul, parcul și clădirile de pe domeniu au fost reabilitate aproape în întregime.

Foto: Familia Regală a României

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.online

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.